Extra Covid-maatregelen vanaf zondagmorgen: geen binnenactiviteiten meer met uitzondering sportactiviteiten

Extra Covid-maatregelen vanaf zondagmorgen: geen binnenactiviteiten meer met uitzondering sportactiviteiten

De persconferentie omtrent de nieuwe Covid-19 maatregelen liep zojuist op zijn einde. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames met het coronavirus daalt in België, maar de 'omikrongolf' is op komst. 

Binnenactiviteiten zoals congressen, binnenzalen van attractieparken, bowlingzalen, escaperooms, etc. gaan op slot. Sportactiviteiten mogen wel nog doorgaan maar zowel binnen als buiten is er geen publiek meer toegelaten. Musea, bibliotheken en gewone zwembaden en fitnesszalen kunnen wel open blijven. Bioscopen, theaters en concertzalen moeten opnieuw op slot. Het opstellen van tenten zullen vanaf nu verboden worden op buitenevenementen. 

Naar de winkel kan je met maximaal twee personen gaan (minderjarige kinderen niet meegerekend) en er is één klant per tien vierkante meter toegelaten. Er komt meer controle op de toeloop van mensen in winkelstraten en op kerstmarkten. 

De maatregelen in verband met horeca blijven ongewijzigd. Je kan mits een Covid Safe Pas op café en restaurant gaan. Het nieuwe jaar ingaan op restaurant zal niet mogelijk zijn aangezien het verplichte sluitingsuur voor de horeca van 23 uur nog steeds geldig blijft. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is opgelucht dat we kerst wel samen kunnen vieren maar spoort iedereen aan om het zo voorzichtig mogelijk te houden. "Na een jaar van enorme inspanningen hadden we gehoopt op een andere kerst. Maar laat ons terugdeken aan de kerst van vorig jaar. Toen waren de restaurants en cafés gesloten, de winkels en kappers waren dicht en we konden mekaar niet zien. Dit jaar zal dat wel mogelijk zijn. We zullen Kerstmis samen kunnen vieren. Maar doe het met de grootst mogelijke voorzichtigheid: beperk het aantal mensen, doe een zelftest en ventileer maximaal", aldus premier Alexander De Croo. 

De paardensport komt dus niet verder in het gedrang. Wedstrijden mogen indoor blijven doorgaan zonder publiek. We kunnen dus blijven uitkijken naar de laatste competities van het jaar!