Drempel voor volgende fase Zomerplan al bereikt: meer dan 70 procent volwassenen kreeg eerste coronaprik

Drempel voor volgende fase Zomerplan al bereikt: meer dan 70 procent volwassenen kreeg eerste coronaprik


70,41 procent van alle volwassen inwoners in België heeft minstens een eerste prik van een coronavaccin gekregen. Daarmee is de tweede voorwaarde voor de volgende fase van het Zomerplan al bereikt. Die fase gaat volgens de huidige planning pas op 30 juli in. De andere drempel, minder dan 500 patiënten op de afdelingen intensieve zorg, is al langer bereikt.


Volgens het Zomerplan kan België in vier stappen “op weg gaan naar een normaler leven”, zo kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld) begin mei aan na een nieuw Overlegcomité. De eerste fase, met de heropening van de horeca binnen, ging op 9 juni in, en komende zaterdag nemen we de tweede stap, met onder andere meer personen op evenementen en meer sociale contacten.

De derde fase gaat volgens de huidige planning in op 30 juli, maar de noodzakelijke voorwaarden daarvoor zijn sinds vandaag bereikt. Die fase kon ingaan “indien 7 op 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar is en met een richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg”.

Aan al die voorwaarden is nu voldaan: uit de meest recente update van Sciensano blijkt dat nu 70,41 procent van alle 18-plussers in België minstens een eerste coronaprik kreeg. Het aantal Covid-bedden op intensieve zorg bedraagt nog 184, en die trend is al wekenlang duidelijk dalend.

Volgens het Zomerplan kunnen daardoor vanaf 30 juli bijvoorbeeld weer evenementen binnen doorgaan tot 3.000 personen, en buiten tot 5.000. Vanaf 13 augustus zijn dan massa-evenementen buiten toegelaten mits bewijs van vaccinatie of recente negatieve PCR-test. Feesten en recepties zijn weer toegelaten tot 250 personen binnen, met de regels van de horeca, en ook jeugdactiviteiten en -kampen kunnen weer doorgaan tot 200 personen en met overnachting.


Bron: HLN