Coronacijfers stijgen: is een lockdown opnieuw aan de orde?

Coronacijfers stijgen: is een lockdown opnieuw aan de orde?

De Coronacijfers zijn alweer enkele weken in heel Europa aan de stijgende hand. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de situatie in Europa zelfs alarmerend. In verscheidene landen telt de tweede golf hogere besmettingscijfers dan de pieken van maart en april, en dat heeft slechts deels te maken met het veelvuldige testen. Ze pleit ook voor een quarantaineperiode van twee weken - Frankrijk bracht die onlangs terug naar zeven dagen. “Hoe de pandemie zich verder ontwikkelt, hebben we zelf in de hand. We kúnnen opnieuw terugslaan", klinkt het. 


Lees ook:

Steve Guerdat: "Ik ben er zeker van dat deze crisis onze sport grondig zal veranderen"

Heeft Covid-19 een positieve invloed op ons 'horse-management'?



Grafiek: HLN

Een snelle blik op de besmettingen momenteel, leert ons dat de situatie in Spanje niet goed is. Momenteel zijn er meer besmettingen dan in april, toen de grenzen gesloten werden en de Sunshine Tour werd afgelast. Momenteel wordt er in Vejer de la Fronteira opnieuw een Tour gesprongen en vooralsnog zijn er geen berichten dat die afgelast zou worden. In Spanje worden wel alle voorzorgsmaatregelen genomen om de wedstrijd op een zo veilig mogelijke manier te laten plaatsvinden. Ruiters die in het buitenland aan de start komen, moeten echter wel rekening houden met een quarantaineperiode. Zo moeten deelnemers aan wedstrijden in Spanje van de Belgische regering sowieso al twee weken in quarantaine.

De FEI heeft enkele weken geleden laten weten dat het gebruik van mondmaskers tijdens haar events 'sterk aangeraden' is en het protocol voor de prijsuitreikingen werd ondertussen ook aangepast. Zo moet iedereen die aan het protocol deelneemt een mondmasker dragen met uitzondering van ruiters te paard. In Saint-Tropez, waar in juli mondmaskers nog niet verplicht waren, wordt het dragen hiervan nu verplicht.

Niemand weet hoe de situatie in de komende weken verder zal evolueren. Verschillende federaties riepen wel al tot voorzichtigheid op en vroegen ruiters en hun entourage de Coronamaatregelen te blijven volgen. Het voordeel dat organisatoren momenteel nog steeds hebben, is dat de wedstrijden buiten kunnen plaatsvinden waardoor het risico op besmetting sowieso minder groot is. 

De sport weer volledig stilleggen, lijkt niet aan de orde. Niemand in de paardenindustrie staat te wachten op een nieuwe lockdown waarin er opnieuw miljoenen euro's verlies zullen zijn. De vraag rijst echter wel of er niet weer eerder op nationaal niveau gefocust zal worden en of ruiters niet eerder internationale wedstrijden in eigen land zullen springen. Deze tendens zien we al enkele weken: enkel de CSI5* ruiters lijken weer meer te reizen, internationale ruiters die op CSI2* en CSI3* niveau actief zijn, lijken zich vooral te focussen op wedstrijden dichterbij huis.


Bron: HLN, FEI, Standaard