Corona update: Voorlopig weinig wijzigingen bij paardensport naar code 'oranje'

Corona update: Voorlopig weinig wijzigingen bij paardensport naar code 'oranje'

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Er kunnen bijvoorbeeld geen competitiematchen basket meer georganiseerd worden, maar een contactloze wedstrijd zoals enkelspel tennis kan nog wel. Verder blijven fitness en trainingen waarbij men anderhalve meter afstand hanteert mogelijk. Douches en kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden.

Wat betekent dit nu voor de paardensport? De regels zijn duidelijk en veel veranderingen zijn er dus niet. Echter zijn er enkele aandachtspunten:

Wat betreft de discipline horseball zijn indoor wedstrijden, alsook trainingen met contact verboden. Trainingen zonder contact zijn indoor wel nog mogelijk. Outdoor zijn er geen veranderingen.

Wat betreft de discipline mennen wordt er sterk aangeraden om op de koets een mondmasker te dragen. Dit zowel indoor als outdoor, aangezien de onderlinge afstand niet steeds gegarandeerd kan worden.

Wat betreft de discipline voltige zijn enkel solo-wedstrijden en -trainingen nog mogelijk indoor. Outdoor zijn er geen veranderingen.

!Bovenstaande aanpassingen gelden enkel voor +12-jarigen!

Wat betreft de sportkampen wordt het maximale aantal deelnemers gereduceerd tot 20. Concrete protocollen hieromtrent volgen later deze week.

Kantines mogen openblijven, maar moeten dezelfde strikte regels volgen als de horeca: enkel zittend, maximaal 4 personen aan een tafel en anderhalve meter afstand tussen tafels. Publiek blijft toegelaten, met de beperkingen die opgenomen zijn in het Ministerieel Besluit: maximaal 200 toeschouwers indoor, maximaal 400 toeschouwers outdoor, altijd met afstand en mondmaskers. Je kan alleen nog meer toeschouwers toelaten als je een speciale toelating krijgt na een goedkeuring op basis van het COVID Infrastructuur Risico Model (CIRM). Voor kantines en publiek blijft de lat gelijk liggen met respectievelijk de horeca en bijvoorbeeld de cultuursector.


Wij roepen op om de bestaande veiligheidsmaatregelen zeer strikt te respecteren, om nog meer besmettingen te voorkomen. In dat geval zullen er nog strengere maatregelen getroffen worden.