Mathilda Karlsson: "FEI fair play vertaalt zich in de verantwoordelijkheid doorschuiven naar..."

Mathilda Karlsson: "FEI fair play vertaalt zich in de verantwoordelijkheid doorschuiven naar..."

Eerder deze week werd bekend dat Mathilda Karlsson haar Olympisch ticket verliest. De FEI verklaarde in een officieel persbericht dat het de bekomen Rankingpunten van de CSI wedstrijden in Villeneuve-Loubet schrapt. Hierdoor voldoet Karlsson niet langer aan het Olympisch minimum. Vreemd genoeg bevestigde het FEI dat de fout wel degelijk bij hen ligt...

Immers accepteerde de internationale federatie het voorprogramma. Maar na klachten volgde de organisatie de mening van enkele andere ruiters en schrapte de resultaten. Later bleek ook dat de Franse federatie het FEI reeds in september had geïnformeerd over het vraagprogramma... in plaats van zijn verantwoordelijkheid te nemen blijkt er nu één dupe: Sri Lanka's Mathilda Karlsson. "Dit is echt niet fair," reageert de amazone aan onze redactie.

"Als ruiter weet ik niet wat ik fout gedaan heb. Ik heb me aan de regels gehouden. Het vraagprogramma keurde 16 dagen voor aanvang de Longines Ranking rubrieken goed. Dat is ook de reden waarom ik toen beslist heb mijn kans te wagen op de CSI Villeneuve-Loubet. Het FEI had de Longines Ranking rubrieken goedgekeurd. Ik snap dus niet waarom deze plots niet langer goedgekeurd zouden zijn," gaat Karlsson verder.

De amazone blijft bevestigen dat ze de regels volgde. Haar team probeerde ook reeds de verantwoordelijken van het FEI te contacteren. "Zonder succes," klinkt het. "Ze laten met gewoon hangen. Het ergste is dat ik niet weet WAT ik misdaan zou hebben waardoor ik zo afgestraft wordt. Het lijkt erop dat het FEI zijn verantwoordelijkheid gewoon afschuift, maar dat straft me enorm."

Meer dan enkel een Olympisch ticket

Het is voor de amazone niet alleen een droom die instort, maar er zijn ook zware consequenties verbonden aan de beslissing van het FEI. "De kwalificatie verliezen  is het verlies van heel wat investeringen. We hebben als team geïnvesteerd in Olympische paarden, goede begeleiding, afspraken gemaakt met sponsors, enz. Ik kan deze allemaal (helaas) geen uitleg geven waarom dit gebeurt, en dat stoort me enorm. Ik voel hen steun enorm, maar dat is voor mij niet genoeg..."

Fiar Play is duidelijk uitgedraaid in het tegengestelde voor de amazone van Sri-Lanka. Daarom is ze ook vastberaden om een beroep aan te tekenen. "Ik wil gerechtigheid. Om te beginnen een uitleg waarom ik de schuldige zou zijn. Ik snap niet waarom ik moet boeten voor een fout die het FEI heeft gemaakt," sluit ze af.