Rechtbank geeft uitleg bij veroordeling Paul Estermann

Rechtbank geeft uitleg bij veroordeling Paul Estermann

De Zwitserse Paul Estermann, die deelnam aan de Olympische Spelen, Wereld- en Europese Kampioenschappen werd recent veroordeeld voor dierenmishandeling. Nu heeft de bevoegde rechtbank, de Willisau-districtsrechtbank, de uitspraak ook schriftelijk gegeven.  

De beschuldigde zou een van zijn toppaarden tot bloedens toe bewerkt hebben met een zweep. 


Het gerecht vindt dat de beschuldigingen door ooggetuigen, dierenartsverslagen en foto's bewezen zijn. Estermann kreeg een fikse geldstraf en mag twee jaar niet opnieuw in aanraking komen met het gerecht. Bovendien moet hij ook alle proceskosten dragen, bovenop de zijn eigen kosten. 


Het oordeel van de rechtbank uit Willisau is echter niet definitief. Estermann had al aangegeven hier tegen in beroep te willen gaan. Nu de uitspraak ook schriftelijk gedaan is, kan hij dit ook officieel doen. Dit moet wel binnen de 20 dagen gebeuren, anders is de uitspraak alsnog definitief en rechtsgeldig. 

Voor het hoger beroep is het kanton, en niet het district verantwoordelijk. De kantonalle rechtbank is deze in Luzern. 

Er wordt door de rechtbank zelf aangehaald dat elke beklaagde onschuldig is, tot het tegendeel is bewezen. Gezien het hoger beroep, is dit voor Estermann ook van toepassing. 


De originele aanklacht dateert van begin 2017 en kwam eind 2018 met foto's in de Zwitserse pers (Blick.ch). De beschuldigingen en foto's komen van een voormalige groom van Estermann, Zdenek Dusek. De foto's zouden de buik van Castlefield Eclipse tonen, nadat Estermann de merrie bewerkt had met een zweep in april 2016. De foto's tonen ernstige zwellingen en bloedingen. 

Dat de aanklacht een dik half jaar na de feiten maar aan het licht kwam, heeft een bijzondere reden. Dusek werd namelijk door Estermann zelf beschuldigd van diefstal, waarna Dusek naar het buitenland vluchtte. Toen hij terugkwam in Zwitserland en zich moest verantwoorden bij de politie, toonde hij daarop de foto's aan de politie.