Francois Mathy Jr. knap vierde in Rolex Grand Prix Spruce Meadows

In Spruce Meadows draait het vandaag allemaal om de Rolex Grand Slam, de CSIO Spruce Meadows Masters. De twaalf beste combinaties kwamen terug voor een tweede ronde van deze 1.70m hoge Grand Prix. Met maar liefst 3.000.000 prijzenpot de zwaarst gedoteerde Grand Prix ter wereld. Uiteindelijk wist Beezie Madden met Darry Lou de winst te grijpen.

QUICK RESULTS
1. Beezie Madden - Darry Lou
2. Rowan Willis - Blue Movie
2. Max Kuhner - Chardonnay 79

Er staat in de eerste ronde een behoorlijk pittig parcours op de deelnemers te wachten, wat zich al snel bewijst in de fouten en tijdsovertredingen die gemaakt worden. Een korte lijn van het water naar een dubbel met twee stijlsprongen, die vaak getoucheerd worden of naar beneden rollen en een Rolex driesprong met daarbij de triplebar als insprong, een stijl in het midden en dan nog een brede oxer als uitsprong.

De beste twaalf combinaties kwamen terug in de tweede ronde. Acht combinaties startten deze tweede omloop met een nul op het scorebord. In omgekeerde volgorde werd de tweede ronde gestart. Eerste Belg in de tweede ronde was Francois Mathy Jr met Uno de la Roque (Numero Uno). Mathy nam één tijdspunt mee uit de eerste omloop. Mathy startte de tweede omloop met een springfout en strandde zo op een totaal van zes punten.

Ook Yves Vanderhasselt startte zijn tweede ronde met een nulscore. Op de rug van zijn sterk springende Jeunesse (Eldorado vd Zeshoek) voegde Vanderhasselt veertien punten bij, wat het totaal bracht op veertien in deze loodzware Grand Prix. De Oostenrijker Max Kuhner wist snel de koppositie te grijpen met een totaal van vijf punten met Chardonnay 79 (Clarimo ASK) onder het zadel. Het duo klokte in de tweede ronde af in 66,78 seconden. Echter wist de Australische springruiter, Rowan Willis die tijd meteen te verbeteren.

Willis hield het op vier punten met Blue Movie (Chacco-Blue). Kort nadien wist Beezie Madden met haar KWPN'er, Darry Lou (Tangelo vd Zuuthoeve) de eerste dubbel foutloze ronde te presteren, thans kampte de Amerikaanse wel met de tijd. Met één tijdsfout in totaal greep ze de leiding met enkel Eric Lamaze nog te gaan. De Canadees wist echter niet beter te doen en loodste zijn fine Lady 5 naar de vijfde plaats.

Sterke Belgen in de eerste omloop.

Zoe Conter en haar Davidoff de Lassus gaan we met 9 strafpunten helaas niet terug zien in de tweede ronde. Toch wist de jonge amazone zich kranig te weren in dit pittige parcours.

Yves Vanderhasselt schrijft de eerste foutloze ronde van de rubriek op naam. Met zijn Jeunesse zien we hem schitteren met een fantastische foutloze ronde wat hen direct aan de top van het klassement plaatst.

Pieter Clemens en Cuidam kwamen in de problemen op de driesprong. Cuidam weigerde uiteindelijk op de c combinatie van de sprong waarna Clemens besloot het parcours te verlaten.

Francois Mathy Jr en Uno de la Roque maken het dan spannend door veel balken te toucheren. Toch is het geluk aan hun zijde en blijven alle balken liggen. Met slechts 1 strafpunt voor tijd zien we hem straks terug voor de tweede ronde.