Nieuw sproeisysteem moet paardenlevens redden

Nieuw sproeisysteem moet paardenlevens redden
In januari hebben we jammer genoeg regelmatig moeten berichten over verschillende branden in grote stallen waarbij meerdere paarden het leven lieten. In de eerste maand van het jaar gebeurden bovendien ook nog enkele andere 'vuurrampen' waarin paarden betrokken waren.

Brad Wilson, een Britse brandweerman van het 'Hampshire Fire and Rescue Service's Animal Rescue Team, heeft daarom een nieuw sproeisysteem ontwikkeld dat dergelijke rampen in de toekomst moet vermijden. Zijn idee is niet volledig nieuw: een dergelijk concept bestaat al in Amerika, waar Wilson zijn inspiratie vandaan haalde.

"Zowel op nationaal in internationaal niveau is het aantal branden in stallen gestegen, daarom is het erg belangrijk dat we iets doen om een betere, veiligere omgeving voor onze paarden te creëren," aldus Wilson. De brandweerman was al zaakvoerder van de "Fire Triangle Safety" maar zal nu een tweede bedrijf met de naam Equiprotect oprichten om het sproeisysteem op de markt te kunnen brengen. De bedoeling is dat de installatie in het dak aangelegd wordt. In het dak zal dan een soort buis zitten, die gevuld is met water en een anti-vries-product (ook het gebruik van meer milieuvriendelijke alternatieven zoals bijvoorbeeld plantaardige glycerine wordt overwogen).

De sproeier heeft een klein glazen compartiment met een gloeidraad die breekt wanneer de temperatuur stijgt. Als gevolg daarvan zullen de sproeikoppen openen en zal het vuur geblust kunnen worden. De prijs van de installatie voor een stal van 10 boxen zal variëren tussen de 3000 en 3700 euro, jaarlijkse onderhoudskosten niet inbegrepen.

Als Wilson de nodige steun vindt om zijn project te financieren, zal in april een eerste testversie van het sproeisysteem in the Horse Trust's Retirement Home geïnstalleerd worden.