FEI exclusiviteits clausule is opgeheven

FEI exclusiviteits clausule is opgeheven
De Belgische Competition Authority (BCA) en de nieuwe Global Champions League (GCL), een springliga en teamcompetitie ontwikkeld door de eigenaren van de Global Champions Tour, hebben een overeenkomst bereikt aangaande de ‘FEI exclusiviteits clausule’. In juli diende de GCL een officiële klacht in bij het BCA in Brussel omdat de FEI de competitiewet van de Europese Unie zou negeren door FEI ruiters niet toe te staan deel te nemen aan wedstrijden die niet door het internationaal overkoepelend orgaan worden ondersteund. Volgens het BCA moet de FEI met onmiddellijke ingang deze clausule opheffen met het oog op de Global Champions League, een wedstrijdserie die niet door de FEI wordt georganiseerd. Volgens de exclusiviteits clausule mochten ruiters, tot zes maanden voor deelname aan een FEI wedstrijd, niet aan start verschijnen op wedstrijden die niet op de FEI kalender prijken. Omdat de FEI het hele jaar door wedstrijden organiseert, bleek het voor ruiters onmogelijk om acte de presence te geven tijdens non-FEI gerelateerde evenementen.

Deze uitkomst betekent dat de Global Champions League vanaf 2016 officieel van start gaat. Ruiters die willen meedoen zullen geen boete opgelegd krijgen door de FEI en deze moet haar nationale federaties, ruiters en officials dan ook voor 31 augustus van deze uitspraak op de hoogte stellen.

WURGGREEP

GCT president Jan Tops verwelkomt de uitspraak van het BCA: ‘We zijn zeer verheugt dat het BCA deze beslissing heeft gemaakt. Dit geeft ons vrij baan om in 2016 onze nieuwe Global Champions League te realiseren.’ Ook Frank McCourt, mede-eigenaar van de wedstrijdreeks, is blij: ‘Dit betekent een historisch moment voor de springwereld. Het laat zien dat fair play en een open competitie in de hippische sport net zo belangrijk zijn als bij voetbal, cricket en andere internationale sporten. Tot nu hield de FEI exclusiviteits clausule de ontwikkeling en groei van de springsport in een wurggreep. De beslissing tot het opheffen van de regel zorgt ervoor dat deuren tot innovatie zich openen en we de aankomende jaren nieuw publiek kunnen betrekken bij onze sport.’

GLOBAL CHAMPIONS LEAGUE

Tijdens deze nieuwe Global Champions League kan een internationaal team met één eigenaar worden samengesteld, waarbij iedere week twee ruiters aan start verschijnen op een GCT evenement. De league zou in 2015 van start gaan. Onderhandelingen met de FEI namen echter zoveel tijd in beslag, dat de lancering van de wedstrijdreeks drastisch uitliep en de organisatie achter de GCL het hogerop zocht.