Eric Lamaze wint Rolex IJRC Top 10 Final in Genève

Eric Lamaze wint Rolex IJRC Top 10 Final in Genève
In Genève startte omstreeks 20u de 'Rolex IJRC Top 10 Final'. In deze proef strijdt de top tien van de Longines Ranking in een 1.60m proef om de eer en een prijzenpot van 430 000 CHF. Alle ruiters kwamen twee keer in de ring om elk twee rondes te rijden met hun paard. Het stond op voorhand al vast dat het een zeer spannende strijd ging worden, dat kan ook niet anders als je de tien beste ruiters van de wereld bij elkaar zet. Exact de helft bleef in de eerste omloop foutloos. Alle tien kwamen ze nog eens terug in de tweede ronde.

Het was de Canadese topruiter Eric Lamaze die met zijn zijn Olympische merrie Fine Lady 5 (v. Forsyth FRH) naar de overwinning reed. In Rio konden we ze op geen enkele fout betrappen en ook nu maakten ze weer geen enkele fout. In de eerste ronde zetten zij de snelste tijd neer en zo mocht dit duo als laatste starten in de tweede ronde.

Lange tijd zag het er naar uit dat Christian Ahlmann ging winnen met de KWPN-hengst Taloubet Z (v. Galoubet A). De Duitser moest als eerste foutloze aantreden in de tweede ronde. Hij bleef in deze tweede omloop ook meteen foutloos met de bruine hengst en dat in een supersnelle tijd van 43.05 seconden. Na hem deed niemand het beter tot Lamaze in de ring kwam. Het duo dat individueel brons haalde in Rio kwam door de finish in 42.56 seconden en verdreef Ahlmann met Taloubet Z zo naar de tweede plaats.

Steve Guerdat was de derde en laatste die de nul op het scorebord wist te behouden. Met de tienjarige ruin Corbinian (v. Cornet Obolensky) kwam hij in de eerste ronde als eerste in de ring en deed het meteen foutloos. In de tweede ronde was hij een seconde trager dan de nummer één van de wereld in 44.30 seconden en strandde zo op plaats drie.

De top vijf werd vervolledigd door Kevin Staut met Reveur de Hurtebise HDC (v. Kashmir van Schuttershof) en zijn partner Penelope Leprevost met Vagabond de la Pomme (v. Vigo d'Arsouilles). Zij kregen beiden in de tweede ronde een fout aangerekend.

Eric Lamaze volgt Kent Farrington op als winnaar van de Rolex IJRC Top 10 Final. Hij is zo de eerste Canadese ruiter die deze prijs weet te winnen en het is dan natuurlijk ook de eerste keer dat hij de finale wint.

Klik hier voor de resultaten.