Ierland en Oostenrijk met top prestaties op de AIEC World Finals in Nederland

January 4, 2017

Traditiegetrouw rond de jaarwisseling vonden de AIEC World Finals voor internationale studentenruiters plaats. Over vier dagen streden teams uit 15 verschillende landen in de Gold en Silver League om de titel en was het dit keer aan de Nederlandse studentenruiters om het event te organiseren.

Op het terrein van Recreatiecentrum Het Zwarte Water in De Mortel reden de studenten op voor hun onbekende paarden in de disciplines dressuur en springen tegen elkaar. In een knock-out modus kwalificeerde zich altijd de beste ruiter per paard voor de volgende en zwaardere ronde tot uiteindelijk een 1.30m parcours en een Z-proef op de finalisten te wachten stond.

In de Silver League, waar 9 teams aan de start verschenen kon het Oostenrijkse team niet alleen de dressuurrubriek winnen maar ook de gecombineerde winst claimen. Voor het team reden Katharina Wildling, Anna Reitetschläger en Fiona Hönigschnabl, die ook in het individueel klassement de titel in de dressuurranking won en in het gecombineerde klassement op de derde plaats eindigde.

In het gecombineerde team klassement volgden Polen en Finland op de plekken twee en drie, en zagen we de dressuur teams uit Groot Brittannië en Spanje op de podiumplaatsen. In het springen kon het trio uit de Verenigde Staten overtuigen en Polen en Finland voor blijven. Individueel domineerde dan toch de Fin Valtteri Reilin en verwees de VS-amazone Clara Plestis en de Spanjaard Alfonso de los Santos op de podiumplaatsen. In de dressuur reed de Poolse amazone Tatiana Elzanowska naar een tweede plek en maakte opnieuw Alfonso de los Santos het podium compleet. Met deze goede prestaties won de Spanjaard dan ook terecht het individueel gecombineerd klassement, met de rubrieken winnaars Valtteri Reilin (FIN) en Fiona Hönigschnabl (AUT) op de plekken twee en drie.

In de Gold League streden de beste 6 landen van het seizoen 2016 tegen elkaar, waarbij team Duitsland en team Zwitserland als winnaars van de Gold en Silver League van het afgelopen jaar automatisch gekwalificeerd waren. Volgens hun slogan “You’ll never beat the Irish” verzamelde inderdaad team Ierland de meeste prijzen. Met de teamwinst in het dressuur, spring, en gecombineerd klassement kon het voor het trio bestaande uit Alyssa O’Neil, Kelley Hutchinson en Ian Cassells niet beter lopen. Opgevolgd door Duitsland en België in de gecombineerde ranking, bleven zij Zweden en Zwitserland in de dressuur en ook Zwitserland en Nederland in het springen voor. Het Belgische team werd vertegenwoordigt door Marijke Bax, Kirsten Prevot en Robin Moors.

Ook individueel kon de Ierse Alyssa O’Neil het klassement domineren, en eindigde de amazone in beide disciplines op de derde plaats. De Zwitserse Sonja Kulka en Marijke Bax voor België maakten het gecombineerd podium compleet. In de dressuurfinale verwees Felix Stein (GER) zijn medestrijder Sonja Kulka (SUI) op de zilver plaats en ook in het springen overtuigde met Justus Ohde een Duitse ruiter in het individueel klassement. Hier ging de tweede plek naar de Belgische Kirsten Prevot, die eigenlijk meer in de dressuurzadel thuis is maar op studentenconcoursen al voor de tweede keer ook in het springen overtuigt.