Luisa Lejeune en Sonschein kronen zich tot Endurance Kampioen van België

Luisa  Lejeune en Sonschein kronen zich tot Endurance Kampioen van België
De Belgische endurance  beleefde een prachtig weekend zaterdag 20 en zondag 21 mei met de Equestrian Relay Etalle, die zich na bijna 20 nationale edities waagde aan het organiseren van een internationale wedstrijd (zaterdag), met één race die diende voor het Belgisch Kampioenschap Junior (* CEIYRJ2 van 120 km).

Deze laatste resulteerde in een spannende en compromisloze strijd. De strijd was nog mooier daar de wedstrijd veel technisch detail eiste. Van de acht kandidaten zullen er uiteindelijk 5 aankomen. De strijd om de overwinning was er eentje tussen drie combinaties in de laatste vijf kilometer. Het is aan de voet van de laatste klim dat Luisa Lejeune en haar merrie een laatste poging ondernemen, die bepalend zal zijn voor de gouden medaille. Zijn twee tegenstanders kon niet reageren op de versnellingen van Sonschein die zal finishen ​​aan 18,9 km / u met  5 minuten voorsprong op Dune White / Cairo (zilveren medaille) en Julia Van Hee / Uma Moulin Blanc (brons). Vervolgens finishten Morgane Boulanger (kampioen in 2016) met een nieuw paard (Muskateem) en de Benjamin van het gezelschap, Marion Massart (15 jaar) met de onverwoestbare Quick Sauvlons (17 jaar en 25 succesvolle CEI) over de eindstreep!!! Hiermee behaalt het paard waarschijnlijk een wereldrecord ... De gouden medaille in 2017 komt met Luisa Lejeune dus uit het Duitstalig landsgedeelte, de amazone komt uit Recht (Sankt-Vith) en Sonschein (merrie van onbekende oorsprong, 11 jaar) behoort toe aan Kurt Colgen Büllingen (Bullange).

De CEI 2 * 120 km gereserveerd voor senioren werd gewonnen Elisa Arnould en Divine d'Aranguren, de merrie die ze ook meenam naar het WK in Samorin 2016 (eigendom van Alazne Uribari en Peter Wijnendaele). De combinatie, die in het bijzondere vorm verkeerde, beheerste de race aan een gemiddelde snelheid van 17,2 km/u.

Op CEI1 * 100 km winnen Maarten Stillaert en LSD Marius.  Een verdiende overwinning gezien het feit dat Maarten niet heeft geaarzeld (net als andere andere deelnemers trouwens) om achter een paard aan te gaan dat net een rivaliserende ruiter uit het zadel had gegooid en wegrende in het bos. Dit getuigt van een goede instelling!

In totaal zijn 34 internationale ruiters uit zes verschillende landen afgezakt naar Etalle. Op zondag namen meer dan 70 combinaties deel aan de nationale wedstrijden (CEN) 20 tot 80 kilometer. En zoals gebruikelijk, verdiende de organisatie 5 sterren!