Laura Lenges en Marion Massart finalistes tijdens het WK Juniors en Young Riders Endurance

September 27, 2017

Met maar twee van de vijf paarden die de race beëindigden, terwijl er drie nodig zijn om nog aanspraak te maken op een klassement, deden de jonge Belgen het niet beter dan hun collega-seniors een maand eerder in Brussel tijdens het EK Seniors.

115 Combinaties uit 33 landen kwamen aan de start van het WK endurance voor de jeugd in Valeggio Sul Mincio (Verona, Italië) op zaterdag 23 september om 8u.  Het parcours bedroeg 120km verdeeld over 4 lussen.  Met Morgane Boulanger (Taribac Cabirat), Louisa Lejeune (Sonschein), Laura Lenges (Nasrik de Rendpeine), Marion Massart (Vatout des Sauvlons) en Dune White (Cairo) kon het Belgisch Team zeker met enige ambitie van start gaan.  Jammer genoeg werd het niets. Na een zeer voorzichtig gereden eerste lus (20 km/u terwijl de kopgroep er 25km/u over deed) besliste de Belgische omkadering om bij het begin van de tweede lus Taribac en Sonschein terug te trekken, gezien de beide merries duidelijke tekenen van myositis vertoonden.

Met nog een Belgisch trio in de race bleven de verwachtingen hooggespannen.  Ook de volgende etappe legden de drie af aan 20km/u.  Spijtig genoeg wordt aan het einde van deze tweede lus Cairo geëlimineerd omwille van mankheid achteraan.  Ondanks deze teleurstelling, bundelt het Belgisch team nu alle krachten om de twee overblijvers succesvol te laten finishen voor de eer.  En dit lukt, Vatout en Nasrik beëindigen de race op een respectievelijke 26e en 27e plaats in het klassement, aan een mooie gemiddelde snelheid van 19,10km/u en een zeer snelle doorgang aan de vetgates (2′ voor Nasrik, 3′ voor Vatout). Na Lissabon vorig jaar, waar ze geëlimineerd werd, is dit voor Laura Lenges (17j) het tweede kampioenschap waaraan ze deelneemt.

Voor Marion Massart, 14 en afkomstig uit Châtelet (Ecuries des sauvlons), was het haar eerste grote competitie.  Van de 115 combinaties halen er uiteindelijk 50 de eindstreep. De winnaar en dus Wereldkampioen 2017 wordt Saeed Salem Al Muhairi (met Rabdan) uit de Verenigde Arabische Emiraten, gevolgd door zijn landgenoot Ghanim Said Al Owaisi (op Shadeedah).  Op een derde plaats vinden we de Spaanse Maïté Pradera (met Qualif de Poncelet).  In het landenklassement gaan de Verenigde Arabische Emiraten Spanje en Qatar vooraf.  Daags nadien vonden op hetzelfde parcours meerdere CEI plaats. Juliette Vanhee en Divine d’Aranguren, die reserve waren voor het team, rijden er een vlekkeloze rit tijdens de CEI2*Ladies, tijdens de welke ze aan een gemiddelde snelheid van 18,10km/u naar een 11e stek in het klassement rijden.

Equnews /

KBRSF