Val in Oudkarspel fataal voor eventingpaard Herero

April 16, 2017

Gisteren begonnen Jilly Laros en haar paard Herero (foto) goed aan de cross in Oudkarspel.  Na de dressuur begon het duo de cross country als 27ste in de CCI1*. Ook daar verliep alles goed tot nog enkele sprongen naar de finish te gaan. Daar kwam het duo ten val wat later het einde voor haar trouwe viervoeter zou betekenen.

Het ging mis op hindernis 19. Een punt die vanuit een lastige hoek aangereden moest worden. Tijdens een ongelukkige val brak Herero zijn bovenbeen en knie. Snel ingrijpen van het dierenartsen team ter plaats, door intapen van het been en transport naar de kliniek in Utrecht, konden niets meer voor hem doen.

Na aanleiding van het incident lag de cross country lang stil en is besloten de hindernis uit de race te halen. Navraag bij ruiters en amazones die bekend zijn met het parcours laat ons weten dat de sprong vorig jaar op eigenlijk de gelijke manier in het parcours stond. De echte toedracht van het incident zal dan ook nog nader onderzocht moeten worden door de FEI, die die volop bezig is de veiligheid in de sport te verbeteren.