Gregory Wathelet kanshebber voor Wereldbeker Finale overwinning.

Gregory Wathelet kanshebber voor Wereldbeker Finale overwinning.
Vorig jaar sprong Steve Guerdat naar de overwinning in de Wereldbeker finale in Götenborg, Zweden. In het zadel van de 11-jarige Corbinian (v. Cornet Obolensky) volgde de Zwitserse springruiter zichzelf toen op als ultieme winnaar. Immers greep Guerdat het jaar vooraf de winst in Las Vegas met Albführen's Paille (v. Kannan). Ook dit jaar staat Guerdat op de startlijst en wordt het uitkijken of hij erin slaagt voor het derde jaar op rij de Wereldbeker finale te winninen, ditmaal in Omaha, USA.

Guerdat reist af met zijn 11-jarige Zweedse merrie, Bianca (v. Balou du Rouet). Recent sprong de combinatie nog naar de zesde plaats tijdens het Indoor Brabant in 's Hertogenbosch, Nederland.  Sinds de jaarwissel sprong de combinatie slechts éénmaal foutloos rond van de zeven deelnames of slechts 14%.  Vorig jaar haalde de combinatie echter wel een slaagpercentage van net geen 33%.

Statistisch gezien maken de Belgische combinaties zeker en vast een kans tijdens deze Wereldbeker finale. Gregory Wathelet heeft uiteindelijk voor de 12-jarige BWP-ruin Forlap (v. Querlybet Hero) gekozen. Wathelet en Forlap sprongen sinds dit jaar 20% van de deelnames foutloos.  Hoewel dat iets meer toelichting moet. De combinatie hield maar liefst 50% van de deelnames het hout in de lepels, de tijd speelde dus meermaals parten.

Hoewel Ludger Beerbaum eind vorig jaar besliste niet langer aan kampioenschappen deel te nemen, houdt hij zich toch niet van een deelname aan de Wereldbeker finale. De Duitse levende legende haalt de 14-jarige Contender-dochter, Chiara 222 uit de stallen voor Omaha.  Er bestaat geen twijfel dat Beerbaum één van de kanshebbers is, de Duitser sprong met Chiara 222 maar liefst 45,5% foutloze omlopen sinds het begin van dit jaar!

Even dieper ingaan op het deelnemersveld mogen we ook Ward McLain niet uit het oog verliezen. McLain reist naar Omaha met de 11-jarige sBs-merrie, HH Azur (v. Thunder vd Zuuthoeve). Samen met de Belgische merrie zal McLain zijn 'vel duur verkopen'. De combinatie spaarde zich de laatste maanden op voor deze finales! Zo sprongen ze slechts twee weken tijdens het Winter Equestrian Festival en haalden daarbij tweemaal foutloos de eindmeet met één overwinning.

Ook Nederland stuurt twee ruiters richting Amerika. Onder andere Maikel Van der Vleuten en de KWPN-hengst VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v. Quidam de Revel).  Het Nederlands duo sprong 18% foutloos rond sinds Januari. Opnieuw speelde de tijd enkele malen parten in deze statistieken. Even enkel springfouten gerekend dan stijgt zijn slaagkans naar 45,5%.

Wie zal volgens jou de grote kanshebber zijn ?

LEES HET VERVOLG WELDRA. ...