Wie volgt er Maikel van der Vleuten op als Nederlands kampioen?

Wie volgt er Maikel van der Vleuten op als Nederlands kampioen?

Donderdag begint in Mierlo het Nederlands kampioenschap springen. Maikel van der Vleuten – net als zesde geëindigd in de Wereldbekerfinale in Las Vegas – zal zijn titel verdedigen, maar zal alles uit de kast moeten halen om de concurrentie van zich af te houden. Grote namen prijken op de startlijst van het NK, dat niet alleen senioren maar ook Young riders, Junioren en Children huisvest. Zondag zal de nieuwe kampioen bekend zijn.





Het NK springen in Mierlo (23 – 26 april) is de eerste grote onderlinge krachtmeting tussen de Nederlandse springruiters. Zo vroeg in het outdoor-seizoen, met belangrijke landenwedstrijden en het Europees Kampioenschap in Aken in het verschiet, gaat het er voor de springruiters om zich bij bondscoach Rob Ehrens in de kijker te rijden, maar bovenal staat een felbegeerde titel op het spel.
Maikel van der Vleuten (Someren) geeft VDL Groep Verdi TN N.O.P., waarmee hij afgelopen weekend zesde werd in Las Vegas, de komende tijd even rust. Op het NK rijdt Maikel de merrie VDL Groep Arera C (v.Indoctro) en ook met haar hoort Maikel bij de kanshebbers voor de titel.
Maar de concurrentie is niet mis. Wereldkampioenen Jeroen Dubbeldam (Weerselo) en SFN Zenith N.O.P. - vorig jaar tweede op het NK – zijn één van de favorieten. Dubbeldam heeft zich ook aangemeld met Quality Time TN, de schimmelhengst waarmee hij in 2011 het kampioenschap opeiste. Jur Vrieling (Holwierde) zadelt Arezzo VDL (v.Chin Chin) en Flashdance van de Kalevallei (v.Nabab de Reve). Van het gouden WK-team in 2014 is Gerco Schröder de enige afwezige op het NK.

Het NK wordt over drie dagen verreden, waarbij de hindernissen op zondagmiddag een hoogte hebben van 1.60m. Dan wordt er wat van paard en ruiter gevraagd. De vorm van de dag en de rijkunst van de ruiter bepalen wie de beste is. Willem Greve (Markelo) won afgelopen weekend de Grote Prijs van Hardelot en is de man in vorm met Carambole (v.Cassini I). Ook met Gert-Jan Bruggink (De Lutte) en Vampire (v.Marome NW) moet rekening worden gehouden. Ze wonnen vorige week de Grote Prijs op Zangersheide.
Marc Houtzager (Rouveen) heeft een geweldig paard in Sterrehof’s Baccarat (v.Padinus). Het zal niemand verrassen als zij zondag op het podium staan. Harrie Smolders (Grobbendonk) doet op het NK een beroep op Don VHP Z (v.Diamant de Semilly) en zijn altijd gevaarlijk.
Het was even stil rond Frank Schuttert (Meeuwen) en de spectaculair springende Winchester HS (v.Numero Uno), maar sluit de bronzen medaillewinnaars van vorig jaar niet uit. Routinier Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) heeft de laatste maanden hele goede resultaten geboekt met Aquila SFN (v.Ovidius). Ook zij staan bij de bookmakers hoog genoteerd voor het NK.

Junioren en Young riders
In de schaduw van het ‘grote’ NK zal dat van de Junioren (14 tot en met 18 jaar) en de Young riders (16 tot en met 21 jaar) in Mierlo spannend worden. Er zijn veel goede ruiters en amazones in deze leeftijdsgroepen. Combinaties die zich tussen de senioren op de grote concoursen al hebben laten zien. Jaarlijks rijden de Junioren en Young riders een EK en Mierlo is daarvoor een belangrijk eerste selectiemoment. Sanne Thijssen (Baarlo) dochter van Leon Thijssen, die bij de senioren niet kansloos is, is de favoriet bij de Junioren en bij de Young riders. Gezien de resultaten van de laatste weken lijken junioren Max de Mol (Oss) en Vicky Helthuis (Weerselo) ook goede papieren te hebben. Naast Sanne zullen de Young riders Niels Knape (Ouddorp), dit jaar al winnaar van twee Grote Prijzen, het meeste vrezen. Amber Fijen (Nieuwstadt) en Briljant (v.Chacco Blue) hebben met internationale overwinningen bij de senioren een palmares om u tegen te zeggen. Een titel zal daar niet op mis staan.

Eerste NK Children
Voor eerst wordt er een NK voor Children verreden. Zondagochtend rijden de jongelui in de leeftijd van 12 tot 14 jaar een wedstrijd over twee manches. Voor deze leeftijdscategorie staat er later deze zomer ook een EK op de agenda. De afgelopen maanden was Niels Bulthuis niet te kloppen bij de Children. Misschien wordt Niels wel dé eerste Nederlands kampioen in deze categorie.

Programma Nederlands Kampioenschap springen Mierlo
Donderdag 23 april
10.30 uur 1e onderdeel Junioren, snelheid en wendbaarheid
13.00 uur 1e onderdeel Young riders, snelheid en wendbaarheid
15.15 uur 1e onderdeel Senioren, snelheid en wendbaarheid

Vrijdag 24 april
12.15 uur 2e onderdeel Junioren, direct op tijd
14.45 uur 2e onderdeel Young riders, direct op tijd
16.45 uur 2e onderdeel Senioren, direct op tijd

Zaterdag 25 april
8.00 uur 3e onderdeel Junioren 1e manche, binnen de tijd
10.00 uur 3e onderdeel Young riders 1e manche, binnen de tijd
12.00 uur Grote Prijs van Mierlo, nationaal 1.40m
14.45 uur 3e onderdeel Junioren 2e manche, direct op tijd
16.30 uur 3e onderdeel Young riders 2e manche, direct op tijd
Huldiging kampioenen

Zondag 26 april
11.30 uur Children, twee manches
13.30 uur 3e onderdeel Senioren 1e manche, binnen de tijd
15.45 uur 3e onderdeel Senioren 2e manche, direct op tijd
17.00 uur Huldiging kampioen

De website van het Nederlands Kampioenschap springen: www.chmierlo.nl