Gregory Wathelet: "Morgen kunnen we zeker bij de eerste tien landen eindigen"

Gregory Wathelet: "Morgen kunnen we zeker bij de eerste tien landen eindigen"
Ups en downs voor de Belgen vandaag tijdens de eerste jumpingdag op de WEG in Normandië. De Belgische kampioen Gregory Wathelet heeft een ronde uit het boekje gereden met Conrad de Hus. Meer zelfs, zijn snelle foutloze rit in 77,33 loodst hem naar een voorlopige derde plek. Enkel de Ier Bertram Allen (Molly Malone V – 77s01) en de Fransman Patrice Delaveau (Orient Express HDC – 77s18) gingen sneller. 

Wathelet was dan ook zeer tevreden na zijn rit: “Hij sprong magnifiek, was snel en bijzonder wendbaar. Met de weinige ervaring die hij op dit soort wedstrijden heeft, was het niet eenvoudig om de eerste dag meteen een proef op tijd te hebben. Ik wist niet of hij kijkerig of angstig zou zijn, maar hij voelde heel normaal aan, met veel vertrouwen van begin tot eind.”
Zijn resultaat is ook een opsteker voor het teamklassement: “het was noodzakelijk om een goede rit neer te zetten voor het teamklassement. Morgen beginnen we niet volledig vanaf nul, maar we maken zeker nog een kans. Onze doelstelling voor morgen is om bij de eerste tien landen te eindigen en dat kan zeker.”

Pieter Devos zette met Dream of India Greenfield een snelle rit neer. Hij klokte af op 79,74 maar door een fout op de insprong van de dubbel “La Route du Cidre” werd het eindresultaat 83.74. Dit was ook de hindernis waar Jos Verlooy een weigering kreeg. “Ik had een goed gevoel, Dream sprong heel goed. Bij de hindernis waar ik een fout kreeg, wou ik het ritme behouden want er waren al enkele fouten gemaakt op die sprong omdat de paarden er wat kijkerig op zijn. Toch had ik de fout niet echt verwacht. Na die fout heb ik meer risico genomen om een scherpe tijd neer te zetten en dat is gelukt.” Met 83.74 staat Pieter goed geklasseerd in het klassement. “Morgen is een andere dag, ook voor de andere teamleden en dan begint het pas echt,” aldus een hongerige Pieter.

Olivier Philippaerts begon met de nodige druk aan zijn eerste rit met Cabrio van de Heffinck na de val van Jos Verlooy. Hij reed echter een vlotte ronde met zijn schimmelhengst. Enkel op de Mont Saint-Michel-hindernis, tikte Cabrio een balk uit de lepels. Ook Jos Verlooy kreeg daar eerder vanmorgen een fout. De eindscore: 89,04.


Olivier toonde zich achteraf tevreden: “Vandaag was het de moeilijkste dag voor mij maar hij sprong heel goed. We komen ook met meer dan 150 combinaties aan de start en dan is de tijd al heel belangrijk om vooraan te eindigen. Als ik de balk niet had gehad, dan had de tijd nog vrij goed geweest. Nu is het even afwachten waar ik eindig. Er kan nog heel veel veranderen en we zullen kijken hoe het de komende dagen loopt. We doen onze uiterste best.”


Het zat Jos Verlooy niet mee vanmorgen. Met Domino werd hij uitgesloten na een weigering en val op hindernis 8. Hij mag morgen gewoon van start gaan in de eerste manche van de landenwedstrijd.Â