Pieter en Wouter Devos: "We zijn erg complementair en dat maakt ons zo sterk"

Pieter en Wouter Devos: "We zijn erg complementair en dat maakt ons zo sterk"
Pieter en Wouter Devos uit Bekkevoort zijn niet alleen in de paardensport actief, maar zij runnen ook samen een familiebedrijf. Equnews had een dubbelgesprek met Pieter en Wouter over het reilen en zeilen op het bedrijf en de combinatie tussen het bedrijf en de paarden.

Mensen vergeten wel eens dat jullie niet alleen actief zijn in de paardensport maar dat jullie ook nog een fruithandel runnen. Lukt het om die twee te combineren of ligt jullie prioriteit toch eerder in de paardensport?
Wouter: Nee, het is niet zo dat de paardensport voor mij belangrijker is. De fruithandel blijft een zeer belangrijke schakel in onze manier van werken. Uiteraard kruipt er ook enorm veel tijd in de paardensport, maar daarom hebben we goede afspraken en een goede taakverdeling. We hebben nog een echt familiebedrijf en iedereen werkt samen om de boel draaiende te houden. Zowel mijn vrouw en ik als Pieter en zijn vrouw (Caroline Poels) werken in het bedrijf. Mijn vrouw en ik spenderen ongeveer 80% van onze tijd in de fruithandel en 20% bij de paarden. Bij Pieter is het net andersom. Caroline houdt zich enkel met de paarden bezig, zij is eigenlijk onze ‘stalmanager’. Ze verdeelt het werk en zorgt dat onze grooms weten wanneer ze precies wat moeten doen.

Pieter Devos - BK 15Pieter: Het is natuurlijk niet altijd gemakkelijk om de paardensport met de fruithandel te combineren. Volgens mij is dit enkel mogelijk omdat we een goed team zijn, zoals Wouter al gezegd heeft. We zijn een echt familiebedrijf en dat maakt het mogelijk om zowel de fruithandel als het paardenbedrijf op een goede manier te runnen. Wouter zei al dat hij en zijn vrouw Marie zich vooral focussen op de fruithandel en dat Caroline enkel actief is in onze stal, die ze ook organiseert. Ik ben enkel commercieel actief in de handelstak van ons fruitbedrijf, voor de rest staan de paarden voor mij centraal. Ik ben heel blij met deze manier van werken en zou het ook niet anders willen. Op die manier heb ik een goede basis. Ik ben ook niet gedwongen om mijn paarden snel te verkopen, ik krijg de kans om op langere termijn met hen te werken en de dingen verder vooruit te plannen.
Uiteraard moeten we af en toe wel verkopen omdat het de bedoeling is dat paardenbedrijf zichzelf ‘onderhoudt’. Zonder verkoop zou dat niet mogelijk zijn.

Hoe is de sfeer op stal? Hoe gaan jullie op stal met elkaar om?
Pieter: De sfeer op stal is heel goed. Zowel Wouter, Marie, Caroline en ik werken samen in hetzelfde bedrijf, wat op zich al iets heel mooi is. Daarnaast hebben we ook nog een goed team van medewerkers. Ik hecht erg veel belang aan teamspirit en ben dan ook erg blij dat iedereen zo goed samen werkt.

Wouter: De sfeer is heel goed. Doordat iedereen van de familie paardrijdt en we altijd samen zijn, zijn we echt een hechte groep. Mijn vrouw rijdt bijvoorbeeld dressuur, zij helpt me ervoor te zorgen dat mijn dressuur altijd op punt staat. We hebben ook nog één ruiter in dienst, maar binnenkort zal er nog eentje bijkomen.

Werken jullie ‘broederlijk’ samen of is het toch eerder ieder voor zich?
Wouter Devos - Zangersheide14 2Wouter: We werken samen. Ik ben ervan overtuigd dat je zo het verste komt. Zo helpt Pieter me bijvoorbeeld af en toe met het springen. Dit gebeurt maar af en toe omdat Pieter het erg druk heeft. Maar we werken dus wel samen ja, als je samen aan een touw trekt, kom je volgens mij sowieso het verst.

Pieter: Voor mij spreekt het voor zich dat we in alle facetten van ons bedrijf samen werken. We zijn erg complementair en dat maakt ons net zo sterk. Ik zou ons bedrijf niet kunnen runnen zonder mijn broer en ik denk dat dat omgekeerd ook het geval is. Ik probeer Wouter inderdaad te helpen als de tijd het toelaat. We nemen de wedstrijdplanning ook samen met hem door. Tussen ons leeft er een gezonde concurrentie: ik win natuurlijk graag, maar als er dan toch iemand voor mij moet eindigen, ben ik blij als het Wouter is.