Maikel van der Vleuten: "Alles begint bij het maken van een goede planning"

Maikel van der Vleuten: "Alles begint bij het maken van een goede planning"

Tijdens de Wereldbeker wedstrijd afgelopen weekend in Zurich had Maikel van der Vleuten even tijd om fijn bij te praten met onze collega’s van Equnews.fr over zijn doelen dit jaar, maar natuurlijk ook de hoogtepunten van afgelopen jaar.


Vorig jaar was een top jaar, wat kan je nog als doelen voor 2015 nemen?
Ik heb inderdaad een heel succesvol jaar achter de rug met de Wereldruiterspelen & de Nations Cup. Maar ook individueel ben ik gegroeid en heb ik goede resultaten neergezet. Vooral de ontwikkeling vindt ik belangrijk en ik wil de weg die ik ingeslagen heb voortzetten en ook in 2015 blijven scoren. Daarnaast ben ik druk bezig met de opleiding van nieuwe paarden waar ik veel mee hoop te bereiken.


Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi - WEG14 1Tijdens de tweede springdag op de Wereldruiterspelen stond het team aan de leiding. Je weet dat je dan moet blijven presteren, hoe ga je dan met de druk om?
Dat is niet altijd simpel. Het is vooral belangrijk dat je in jezelf en je paard blijft geloven. Je weet dat je paard in vorm is en dat je met een sterk team aan de start komt. Juist dan is het belangrijk om gefocust te blijven en je niet te laten afleiden door alles om je heen. Dan ga je er samen vol voor en hoop je op de beste uitkomst!


Winst op de WEG en ook in Barcelona, wat denk je dat het verschil maakt in het Nederlandse team ten aanzien van andere?
Teamspirit! Deze is ongelooflijk goed binnen het Oranje team waar we mee van start gingen. Iedereen is er voor elkaar, daarnaast was iedereen individueel ook in topvorm. Vergeet dan niet de teams die achter elke ruiter ook zitten. Hier hielp iedereen elkaar ook, het was één grote samenwerking en feest.


Daarnaast hebben we een super bondscoach met Rob Ehrens. Hij weet op de juiste momenten aanwijzingen te geven en te motiveren. Dat was voor ieder van ons van enorme waarde.


Hoe heb je Verdi in zijn topvorm gekregen voor de WEG?
Eigenlijk niet veel gewijzigd in het trainen dan anders. Er zijn zoveel wedstrijden die je graag wilt winnen tijdens het seizoen waardoor je als combinatie altijd scherp moet zijn. Wel hebben we gezamenlijk besloten om twee maanden voor de Wereldruiterspelen te stoppen met de dekkingsactiviteiten van Verdi. Daardoor was hij in topvorm en kon hij alle energie vol voor de sport inzetten. Het vergt verder veel planning en om exact het goede te doen hebben we van wedstrijd naar wedstrijd alles bekeken.


Maikel van der Vleuten - VDL Groep Vedi NOP - Rotterdam14Hoe is Verdi, vertel eens wat over zijn karakter?
Voor een hengst is hij zeer aangenaam om mee te werken. Verdi is heel voorzichtig en doet eigenlijk nooit rare dingen waardoor hij fijn is in omgang, zowel op wedstrijd maar ook thuis tijdens training. Hij vindt wedstrijden geweldig, dan wil hij dat beetje extra doen wat heel belangrijk is voor mij. Dat kan dan net het verschil maken in een overwinning.


Verder is hij ook enorm relaxed. Het maakt niet uit of ik nu op een grote internationale of op een lokale wedstrijd ben. Daardoor weet je altijd wat je van hem kan verwachten.


Je vader was ook een top ruiter, heb je altijd in zijn voetsporen willen treden?
Als kind had ik veel vrijheid om te ontdekken wat ik wou. Ja natuurlijk kom ik uit een paarden familie, maar er was nooit druk vanuit thuis om te moeten rijden. Zelf vind ik de sport ook geweldig en dat moet ook wel anders hou je het op top niveau niet vol. Daarvoor moet je te veel laten en investeren, dat gaat te zwaar zijn op de langere termijn. Wanneer ik echt interesse kreeg en iets wou, dan had ik mijn vader die altijd bij mij stond en mij steunde. Dat was ontzettend fijn en daar heb ik veel aan gehad.


Welk (top)paard zou je graag nog eens willen rijden?
Dat is een hele moeilijke vraag, er zijn veel geweldige paarden op het moment. Maar dan kies ik toch voor het beste paard tijdens de Wereldruiterspelen, Cortes. Hij beweegt zo soepel en licht door het parcours, is ongelooflijk voorzichtig en kan fantastisch springen. Dat moet een geweldig gevoel zijn om die zwarte eens te rijden. (misschien moeten we het aan Jeroen vragen)