Lien Peeters: “Dressuur was vroeger een beetje bijzaak voor mij”

Lien Peeters: “Dressuur was vroeger een beetje bijzaak voor mij”
Zondag 28 september vond het nationaal LRV kampioenschap voor de paarden plaats in Tielen. In de nieuwe dressuurreeks ZZ , ging de Limburgse Lien Peeters aan de haal met de overwinning. Met haar paard Day Dream wist ze de jury te overtuigen. Zo werd ze de eerste nationale kampioene ooit in de klasse ZZ.

Hoe voel je je na je overwinning op het nationaal kampioenschap?

Fantastisch gewoon! Het begint eindelijk een beetje te bezinken, de prestatie die Day Dream en ik neergezet hebben. Ik ben nog nooit eerder nationaal kampioen geworden. Nu was mijn doel eindigen in de top 3, maar van winst durfde ik echt niet te dromen!

Heb je reeds eerder mooie prestaties neergezet op belangrijke wedstrijden?

Dit is mijn eerste nationale overwinning en om dit in de hoogste reeks te kunnen behalen maakt het natuurlijk extra speciaal. In 2008 was ik tijdens mijn eerste nationaal tornooi er wel al eens dichtbij toen ik 2de eindigde in M1. Verder is het mij enkel vorig jaar nog eens gelukt om nationaal geselecteerd te geraken. Ik werd toen 5de in de klasse Z2. Naast LRV rij ik sinds 2 jaar ook af en toe nationale dressuurwedstrijden bij de VLP. Het hoogtepunt hier was het Belgisch kampioenschap dit jaar waar ik als 8ste eindigde in de Flanders Bronze cup. Hier was ik zeer tevreden mee aanzien je hier toch een sterk deelnemersveld hebt met ook veel professionele ruiters.

Hoe train je naar het nationaal tornooi toe?

Ik probeer halverwege het zomerseizoen een kleine rustpauze van 1 à 2 weken voor mijn paard in te lassen waarin ik slechts een paar keer per week licht train. Twee weken voor het provinciaal tornooi drijf ik het aantal trainingen per week dan weer op en de week voor het provinciaal worden deze ook intensiever. Natuurlijk is het dan ook belangrijk om de voeding van het paard hieraan aan te passen. Tussen het provinciaal en nationaal trainen we op hetzelfde elan voort en worden de puntjes op de i gezet.

Iedere ruiter wordt natuurlijk goed begeleid. Wie is jouw trainer?

Sinds we Day Dream, mijn eerste paard trouwens, hebben gekocht is Gert Leen mijn trainer. Gert heeft altijd lesgegeven aan de paardenhumaniora in Bilzen. Hij is de reden waarom we dit hebben kunnen bereiken. Toen ik de overstap van de pony’s naar de paarden maakte wilde ik maar 1 ding: springen! Dressuur was een beetje bijzaak voor mij. Ik wou wel tot L1 of L2 geraken, maar hoger dan dat lagen mijn ambities niet. Door Gert zijn gepassioneerde manier van lesgeven ben ik echter steeds meer dressuur gaan appreciëren. Hij was trouwens de eerste, en ook een hele tijd de enige, die meteen zag dat Day Dream een dressuurpaard is! Niemand buiten hij, ook mama en ik niet, hadden destijds ooit gedacht dat die toen 5-jarige Day Dream zoveel potentieel in zich had. De eerste jaren heeft hij zo vaak gezegd: “ge hebt nog geen idee van wat ge onder uw kont hebt lopen!”. We zijn toen dus stelselmatig met haar tewerk gegaan. Want niet alleen Day Dream kende nog geen enkele verruiming of zijgang, ikzelf was ook nog volledig onervaren. Door hier 8 jaar lang intensief aan te werken staan we nu dus uiteindelijk hier en ik kan Gert niet genoeg bedanken voor al die tijd en energie die hij in mij heeft gestoken. Hij heeft mij gevormd tot de amazone die ik nu ben.

Je rijdt niet enkel dressuur, maar je doet ook jumping. Doe je dressuur en jumping met hetzelfde paard? Welke discipline vind je het leukst?

Oorspronkelijk hebben we Day Dream eigenlijk als springpaard gekocht. Ik heb dus ook een aantal jaren met haar gesprongen. Toen ik uiteindelijk in Z1 dressuur reed en het springen toch niet de resultaten opleverde waar ik op hoopte, heb ik besloten om me volledig toe te leggen op dressuur met haar. Inmiddels was mijn 2de paard Isaura (v. Berlin) ook oud genoeg om op te leren. Isaura is volledig springen gefokt dus daarmee moest ik het springen toch niet volledig opgeven. Inmiddels is zij 6 en spring ik met haar in de klasse midden. Daarnaast doe ik met haar ook nog elk jaar mee aan enkele eventingwedstrijden. Dressuur is mijn passie geworden dus geef ik die discipline wel de voorkeur, maar ik zou het springen en de eventing anderzijds ook niet kunnen missen. Het voelt voor mij gewoon bevrijdend om na een dressuurproef waarin je de hele proef lang alles zo gecontroleerd mogelijk moet uitvoeren, je eens te laten gaan in een barrage of in een crossparcours. Bovendien krijg ik nog steeds een geweldige kick van springen!

Wat zijn je verdere doelen in de paardensport?

Met Day Dream ga ik een stap hoger zetten en de overgang maken naar de prix Saint-Georges wedstrijden. Hoewel ik de LRV wedstrijden zeker ga missen met haar, wil ik telkens mijn grenzen verleggen. Wie weet beschik ik nooit meer over zo een goed paard dus het is nu of nooit. Day Dream kent alle oefeningen tot Intermediaire 1. Dat niveau is dan ook mijn einddoel en hoop ik volgende zomer te rijden. Met Isaura blijf ik wel nog LRV wedstrijden rijden. Het doel met haar is om over 2 jaar zwaar te kunnen springen.

Ten slotte, wat vind je van de nieuwe ZZ reeks van de LRV?

Ik vind het een zeer goed initiatief van LRV om deze reeks in te richten. Het niveau van de dressuur binnen LRV stijgt immers jaar na jaar dus is het goed dat LRV naar haar Z2 ruiters heeft geluisterd en deze nieuwe uitdaging heeft gecreëerd. Het aantal deelnemers was dit jaar, zeker in Limburg natuurlijk wat beperkt maar dat is ook niet meer dan normaal. Ik ben eens benieuwd hoeveel combinaties we over 5 jaar gaan zien in deze klasse!