Jur Vrieling: "Het lijkt wel alsof ik in een flow zit"

Jur Vrieling: "Het lijkt wel alsof ik in een flow zit"
De speaker kon het niet beter zeggen toen het Wilhelmus voor Jur Vrieling (Holwierde) en VDL Zirocco Blue N.O.P. (Mr. Blue x Voltaire) in Oslo had geklonken: "Dat volkslied moet u de laatste tijd vaker hebben gehoord". Vrieling en de schimmelhengst Zirocco Blue hadden net daarvoor in een zinderende barrage de overwinning opgeëist in de eerste Longines FEI wereldbeker kwalificatie van het seizoen. Vrieling pakte de zege na drie zeer scherp gereden wendingen en door één galopsprong minder te maken in de laatste lijn van de barrage. Ook het optreden van Bart Bles (Babberich) met Lord Sandro DDH (v. Lordanos) was ijzersterk, want  zij eindigden als vijfde.

Jur Vrieling moest als vijfde de barrage rijden en net daarvoor had regerend Olympisch Kampioen Steve Guerdat met zijn gouden paard Nino des Buissonnets de tijd uiterst scherp gezet. Vrieling zette Zirocco Blue direct in de overdrive, maar hield in de drie scherpe wendingen niet alleen optimale controle, ook bleef de schimmelhengst enorm voorwaarts. Jur zette Zirocco Blue uiterst kort voor de insprong van de laatste lijn, maar reed ogenschijnlijk heel gemakkelijk in vijf enorme galopsprongen naar de laatste sprong, die foutloos werd overwonnen. Op de eindstreep was hij exact één seconde sneller dan Guerdat. Marco Kütscher deed een ultieme poging om de Range Rover en de twintig punten die een zege oplevert naar zich toe te trekken. Ook hij reed zeer scherp wendend voorwaarts en reed de laatste lijn ook in vijf galopsprongen, maar iets minder energiek, waardoor zij op de eindstreep 0.07 sec. te kort kwamen en daarmee tweede werden. Tussen Kütscher en Bles nestelde zich de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum met de schimmel Fibonacci (For Feeling x Corland).

"Het lijkt wel alsof ik een een flow zit. Gistermiddag worden we tweede in de Grote Prijs op twee honderdste achterstand en nu winnen we de wereldbeker met zeven honderdste voorsprong. Dat is ruig", vertelde een glunderende Vrieling. In het basisparcours begonnen Jur en Zirocco Blue erg sterk. "Alhoewel het er misschien niet zo uitzag werd Zirocco in het tweede gedeelte van het parcours iets sterk. Hij wordt dan iets heet. Daar moet ik nog iets meer rust in zien te krijgen. De hengst is erg fris, mede omdat hij een paar weken rust heeft gehad", vertelde Vrieling, die voor de barrage nog even contact had gehad met Piet Raijmakers sr. "Piet adviseerde mij om op zeven galopsprongen naar de dubbel te rijden en ook in vijf naar de laatste. Gewoon brutaal rijden. Ik ben nu blij met die tips, want vooral de aanwijzing om in vijf in plaats van zes naar de laatste te rijden leverde me de zege op".

Bart Bles was uitermate tevreden over zijn optreden. "Dit was mijn eerste wereldbekerwedstrijd ooit en dan meteen vijfde worden is schitterend! Ik heb trouwens hier helemaal goed gepresteerd, want zaterdagavond werd ik in de Grote Prijs ook vijfde", aldus Bles, die in de barrage als eerste van start moest gaan. "Dat is altijd moeilijk, maar ik besloot om vlot te gaan rijden en dan hopelijk foutloos te blijven, wat is gelukt. In de laatste lijn die ik in zes galopsprongen reed had ik achteraf eentje minder kunnen maken, net als Marco Kütscher en Jur deden, maar ik koos voor zeker", vervolgde Bart, die hoopt komend weekeinde in Helsinki nog een aantal punten te kunnen pakken. "De volgende wedstrijd in deze reeks is in Helsinki en als ik daar ook weer punten weet te pakken dan mag ik misschien naar nog  een aantal wereldbeker wedstrijden. Het begin is in ieder geval top geweest".