Hoe Sandy Blanckaert haar hart verloor aan een paard

Hoe Sandy Blanckaert haar hart verloor aan een paard
De band tussen paard en mens is soms iets heel unieks. Het is vaak onverklaarbaar, en het hoeft niks te maken te hebben met prestaties. Dat bewijst Sandy Blanckaert, dochter van zanger Will Tura en echtgenote van VTM gezicht LuK Alloo. Zij is helemaal gek van haar paard Umbrella, terwijl amazone Inge Carton het paard uitbrengt op wedstrijd. Benieuwd hoe die driehoeksverhouding in elkaar zit? Sandy deed haar ontroerend verhaal aan Equnews.

“Ik had de paardenmicrobe al in me toen ik jong was. Ik heb vroeger altijd paard gereden, maar niet competitief. Het was puur voor mijn plezier. Ik had ook een eigen paard, maar na een tijdje moest ik hem noodgedwongen verkopen. Ik was net afgestudeerd van de universiteit, ik ging werken en had ook nog eens een vriendje die helemaal niet met paarden bezig was … Kortom, ik kon het niet meer combineren”, herinnert Sandy zich. Maar die keuze was veel moeilijker dan gedacht. “Ik heb toen enorm afgezien van die beslissing. Ik had dat paard al 12 jaar, en was er echt gehecht aan geraakt. Ik wou nooit nog op een ander paard rijden.”

Liefde op het eerste gezicht

Inge Carton - Umbrella - Knokke 15En zo ging het leven voor Sandy door, zonder paarden. Tot ze een jaar of zes geleden met een vriendin mee op jumping ging. “Daar kwam ik Inge tegen. Het klikte eigenlijk meteen, en we begonnen wat te babbelen en te lachen. Ik vertelde Inge dat ik vroeger een eigen paard had, maar dat de combinatie te moeilijk werd. Toen vertelde ze mij dat ze zelf paarden had, en dat ik het haar maar moest laten weten als ik ooit nog eens wou rijden.” En zo gezegd, zo gedaan. Sandy was toen voor Manneke Paul aan het werken, en tussen de producties door miste ze eigenlijk iets. Ze wou terug een sport beginnen doen, maar het moest iets zijn wat ze echt leuk vond. “Toen dacht ik ineens aan het gesprek met Inge. Ik besloot haar op te zoeken op Facebook, en stuurde haar daar een bericht. Inge gaf me haar nummer, en ik belde haar meteen op. De dag erna mocht ik al langs komen.” En dus ging Sandy vol goede moed richting Bornem, waar de stallen van Fred en Inge zijn. “Ik kwam op de stal aan, en was meteen onder de indruk. Wat een prachtige toppaarden stonden er daar! Ik werd eerst op C’est la Vie gezet, maar daar had ik niet meteen een klik mee. Daarna zag ik een prachtig zwart paard staan. Mijn mond viel open, zo’n mooi paard had ik nog nooit gezien”, vertelt Sandy verliefd. En zo begon een nieuw verhaal …

Inge waarschuwde Sandy dat het nog een heel jong paard was – pas 5 jaar oud- maar dat kon haar niet tegenhouden. “Het was liefde op het eerste gezicht. Ik moest en zou op haar rijden. En effectief: toen ik op haar reed was de klik er meteen!” Voor Sandy was het een droom die werkelijk werd. Ze mocht komen rijden wanneer ze tijd had, en ondertussen werd het paard super verzorgd.

GeĂŻnteresseerden

13059483_1034991976571887_1580211498_nHelaas was het geluk van korte duur. Umbrella beschikte op jonge leeftijd al over heel wat kwaliteit, en dat ging niet onopgemerkt voorbij. “Anderhalve maand nadat ik haar had gevonden, bood een koper zich aan. Mijn eerste reactie was paniek, maar toen dacht ik “geen sprake van!” Ik zag dat paard al veel te graag om haar kwijt te raken. Dus had ik besloten haar voor de helft te kopen.” Zo was Umbrella voor de helft van Sandy, en voor de helft van Inge. “Voor mij was deze situatie ideaal, want door mijn werk heb ik niet altijd even veel tijd. Soms kan ik drie keer in de week komen, soms drie weken niet. Dat is jammer, maar ik weet dat ze perfect verzorgd wordt, dus hoef ik me nooit zorgen te maken”, aldus Sandy.

De keren dat Sandy komt, is het altijd dikke pret. “Inge en ik komen enorm goed met elkaar overeen. We kennen elkaar pas 3,5 jaar, maar het lijkt alsof we al ons hele leven bevriend zijn. We zijn echt twee dezelfde personen, en hebben het altijd enorm naar ons zin.” De twee maken ook vaak tripjes. Zo zijn ze samen naar de Sunshine Tour geweest, maar gaan ze even goed drie dagen naar Zeeland om er aan de kust te gaan rijden.”

Topruiter

Toch werd het weer even spannend. Inge merkte op dat Umbrella echt heel goed aan het worden was, en dat ze eigenlijk klaar was om naar een echte topruiter te gaan. “We hebben erover gesproken, en ik heb er toen mee ingestemd om haar drie maanden bij Marc Bettinger (ex Duits kampioen) te laten staan. Hij heeft haar meegenomen naar de CSI*** in Vilamoura (Portugal) en waren daar goed voor een overwinning in het 1m35 en een 3de plaats in de 1m40 rubriek. Maar in die drie maanden heb ik echt beseft dat ik Brellie – zo noem ik haar altijd – nooit meer kwijt wil. Ik zag dat paard veel te graag, en mijn man had dat als eerste helemaal door. Het was hij dus ook die op een bepaald moment zei :'We halen Umbrella terug, je mist haar veel te veel' en toen besloten we om haar volledig te kopen”, vertelt een dolgelukkige Sandy. "En inderdaad, ik heb de beste man van de wereld en nu dus ook het beste paard van de wereld (lacht)."

Sandy gaf ook toe dat ze Inge het liefst ziet rijden met haar Brellie. En Inge zelf was ook heel opgetogen over de terugkomst van Umbrella. “Ik heb altijd graag met dat paard gereden, ze heeft enorm veel kwaliteit. Toen ik het nieuws van Sandy vernam, was ik dus heel blij. Ik train veel jonge paarden, en als ze op hun best zijn moet ik ze vaak opnieuw verkopen. Ik heb nog nooit zo lang met eenzelfde paard gereden als met Umbrella, en dat is erg leuk want ik ken haar nu door en door”, aldus de amazone. Bovendien is Umbrella naast een zeer voorzichtig paard ook een zeer snel paard wat maakt dat je als ruiter steeds kans hebt om vooraan te staan. Dat maakt het voor Inge dan weer extra leuk.

Voor altijd

13059919_1034992369905181_1434812465_nVoor omstaanders was het alvast geen verrassing dat Sandy Umbrella nooit zou verkopen. “Toen ik verkondigde dat ik Umbrella had gekocht, kreeg ik veel positieve reacties. Velen vertelden me dat ze al op voorhand wisten dat ik haar nooit zou kunnen weg doen. Onder meer Inge haar zus (Ann Carton-Grootjans) en de man van Inge (Fred Spiessens) waren hiervan overtuigd. Bovendien moet iedereen altijd wel lachen met mij. Zo wordt er vaak gezegd “Sandy, jij bent de enige eigenaar die ik ken, die de stallen doet, het paard verzorgt, en ga zo maar door!” Ik moet dan altijd wel lachen, maar voor mij hoort dat er gewoon bij.

Sandy ziet Umbrella dan ook oprecht graag, en haar prestaties hebben daar weinig mee te maken. “Voor mij maakt het niks uit wat of waar ze springt. Ik ben even zenuwachtig voor een kleine wedstrijd als voor een grote. Ik wil alleen wel dat ze blijft springen, want ze is te goed om het niet te doen. Maar zelfs al maakt ze eens een foutje, dan nog sta ik te juichen. Ik ben ook vaak zenuwachtiger dan Inge, omdat ik er gewoon zo van geniet om haar bezig te zien. Welke hoogte ze springt, dat laat ik aan Inge over. Zij rijdt veel beter dan ik, en kent Umbrella door en door. Inge voelt perfect aan wanneer ze best welke hoogte start.”

Zoals het er nu uit ziet, zal Sandy Umbrella niet snel verkopen. “Momenteel kan ik mij niet inbeelden dat ik dat zou doen. Ik ben niet alleen helemaal gek van dat paard, ik merk ook dat Umbrella gewoon gelukkig is waar ze staat. Vroeger hinnikte ze bijvoorbeeld nooit naar mensen, en nu krijgen Inge en ik echt elke keer een begroeting. Nee, als het aan mij ligt mag dit liefdesverhaal nog heel lang duren. Wat mij betreft, zijn Inge, Umbrella en ik een match made in heaven.”