Birgit Ceuleers: "Ik blijf dromen, je weet maar nooit"

Birgit Ceuleers: "Ik blijf dromen, je weet maar nooit"
De 20-jarige Birgit Ceuleers won afgelopen zondag de finale van de SBB kampioenschap voor 6-jarigen binnen de LRV reeks. Met Equnews blikt de leerkracht lager onderwijs in spe terug op haar kampioenschap.

Hoe heb je naar dit kampioenschap toe getraind?
Ik heb niets gewijzigd aan onze manier van trainen. Wel had ik de week voordien nog een privéles genomen om even de puntjes op de 'i' te zetten. De dagen nadien had ik gewoon wat losgewerkt en gaan wandelen. Echt door trainen was ook wat moeilijk, aangezien dit kampioenschap een week later viel na mijn laatste examen.

Hoe verliep jouw ochtend en namiddag proef?
De ochtendproef verliep beter dan het inrijden. Er was niet zo veel inrijplaats voorzien bij de dressuurringen, waardoor het inrijden wat hectisch was. Dodena heeft namelijk haar eigen plaats wat nodig, deze kregen we dan in onze ring, waardoor onze proef beter verliep. We moesten wel rijden gedurende het natste moment van de dag. Maar daar gaf Dodena weinig om, aangezien ik voor mezelf af en toe thuis train in de regen om dit te oefenen. De ondergrond schoof wel wat, waardoor de contragalop met de enkelvoudige wissels niet zo simpel waren om te rijden. Tijdens de namiddagproef bleef het droog maar de grond in de hoefslag schoof nu wel heel hard. Hierdoor liep Dodena niet graag in de hoefslag en moest ik steeds wat bijwerken. Het beeld zag er beter uit dan het gevoel dat ik gedurende deze proef had.

Wat voor een paard is Dodena?
Dodena is een heel lief paard met een slim hoofd en een werkwillig karakter. Ze heeft nog geen vlieg kwaad gedaan en  ze probeert steeds mee te denken. Ze is rustig tijdens het werk, maar ze kan wel heet genoeg worden ook. Waar ze soms wel nog wat last van heeft is dat ze nog een beetje nerveus is wanneer de andere paarden van de stal mee op wedstrijd zijn.

Hoe lang heb je haar al?
Ik heb haar nu 3 jaar op stal staan. We hebben haar gekocht toen ze bijna 4 jaar werd en toen ze net zadelmak was.

Heb je bepaalde doelen met Dodena?
Ik ben met haar in L1 gestart en op de volgende wedstrijd komen we al aan de start in de M2 reeks. Ik hoop met haar toch wel in de ZZ-klasse te geraken. Als we nog verder geraken dan dat, dan is dat natuurlijk heel fijn meegenomen. Ik hoop natuurlijk dat dit lukt. Ik blijf alvast dromen, je weet maar nooit!

Door wie wordt je getraind?
De clubtrainingen die ik iedere week volg worden gegeven door Lily Vansweevelt en Walter Blockx voor dressuur. De springtrainingen worden dan weer gegeven door Sam Polleunis. Af en toe neem ik ook privéles bij Gert Leen, hij heeft altijd een grappige verwoording om iets uit te leggen maar ik begrijp hem altijd!

Wat vindt je van het concept van de SBB competitie en de locaties?
Ik vind dit een heel goed concept. Je kan een jong paard eens meenemen op wedstrijd om alles gewoon te worden, maar niet alleen om even een proefje te rijden. Je krijgt twee keer de kans om het eens te proberen, wat voor die jonge paarden toch wel goed is om iets bij te leren. Ook voor het springen geldt dit. Vaak zijn het  prachtige locaties op mooie terreinen. Afgelopen zondag was het  op een hele mooie locatie, jammer natuurlijk van het weer waardoor de dressuurruiters het wat moeilijker kregen met de schuivende grond.

Lees ook: Birgit Ceuleers wint kampioenschap bij 6-jarigen