Girl power tijdens Arabic Day in Oostende

Tijdens de wekelijkse afspraak op Oostende Koerse stond er dit keer ook de persvoorstelling van de Belgische delegatie voor de Wereldruiterspelen in Normandië op het programma. De liefhebbers van de koers zagen 5 drafrennen en 3 galoprennen. De aanvang van Oostende Koerse startte met het drafrennen.
In de 3de koers was het een strijd tussen 3 paarden. Het ging ondermeer om American Coktail van Marc Huygens, Boy Du Bouffey van Raf Depuydt en By Vivant van Jules Jr Van de Putte. Vanaf de start werd de koers gecontroleerd door Raf Depuydt met Boy Du Bouffey, American Coktail en By Vivant bleven nog even de kat uit de boom kijken. In de laatste ronde kwam Orientes met Piet Van Pollaert opzetten. Het tempo werd aanzienlijk verhoogd. American Coktail en Boy Du Bouffey moesten hun hoeven uitkrabben om dit tempo bij te kunnen houden. Orientes was te sterk en won de koers voor Boy Du Bouffey en Amarican Coktail. By Vivant werd slechts 7de.

In de 4de ren kwam er een outsider plots opduiken uit het peloton. Het paard Flex NN had voorheen nog niet veel gepresteerd en bleef deze keer mooi in zijn drafgangen tijdens het hele parcours. De 2 favorieten Courageous Bitch en Halisia Corleone namen de koers in handen om hun favorieten rol waar te maken. Flex NN volgde op de 2de rij. In de laatste rechte lijn wist Courageous Bitch nog een extra versnelling te plaatsen en enkel Flex NN kon hierop antwoorden. Flex NN met Kristof Depuydt kwam net te laat en moest het doen met een 2de plaats. Courageous Bitch met Bjorn Van Ghelewe konden de eerste plaats behouden. Zij liepen aan een voet van 1’20”31 over een afstand van 2400m.

Nadien volgde de Arabic Day waarin er 3 galopkoersen georganiseerd werden. Deze Arabic Day werd gekleurd door 3 vrouwelijke overwinningen. De eerste van deze 3 was voor gentlemen riders en cavalieres. Dit is voor jockeys die er geen beroep van maken en het eerder doen als hobby. In deze koers ging de overwinning naar Gaëlle Gernay. Ze won de koers met Shemidari die getraind wordt door Nino Minner. Tijdens de koers ging Brecht Man met Frameit en Gaëlle Gernay er vandoor. Equnews reporter Timo Van Beylen met Amoretti had het op zich genomen om dit gat dicht te rijden zodat de koplopers niet al gaan vliegen waren. De enige die nog weerstand had geboden was Amoretti die uiteindelijk toch nog 3de werd. De eerste plaats was weggelegd voor Shemidari en op de 2de plaats kwam Brecht Man met Frameit.

De 2de ren was de ‘H.H. Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies Worldchampionship’. Dit was een ren die enkel bestemd is voor vrouwen die deelnemen aan de wereldkampioenschappen. Er kwamen 10 Arabische volbloeden aan de start die een afstand van 1000m te overbruggen hadden. Het paard Cobra had voor de start zijn jockey uit het zadel gegooid en heeft zo voor de nodige vertraging gezorgd voor het verdere koersverloop. Het paard Phrasseur Kossack was als eerste uit de startblokken en heeft dit tot het einde verdedigd. Enkel op het einde kwam alleen Sheimah Qardabiyah met Lucia Gelabert Bautista nog aansnellen en staken zo Alice Elmerskog met Phrasseur Kossack voorbij.

Ook de 3de ren was een ren voor Arabische volbloeden.De ‘Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup’ is geclassificeerd als listed ren. Dit kan je vergelijken met een GP op internationaal niveau. Deze ren werd ook zoals de vorige ren gekleurd door de kleuren van H. Otermans. Andreas Helfenbein, de Duitse Jockey, heeft heel het parcours de koppositie gehad met Poulain Kossack. In de laatste bocht maakte hij een foutje door te ver naar buiten te komen en hier had Jadey Pietrasiewicz van geprofiteerd en kwam met het paard Athlete Del Sol langs de binnenkant opzetten. Het was een strijd tot op de laatste meters tussen beide, maar Jadey wist het mooi af te maken en kon zo nog een listed ren op haar naam schrijven.

Oostende Koerse 20 aug 2Oostende Koerse 20 aug 1Oostende Koerse 20 aug 3Oostende Koerse 20 aug 4Oostende Koerse 20 aug