Olivia Antoine Belgisch kampioen juniors in Lanaken

Olivia Antoine Belgisch kampioen juniors in Lanaken
De Belgische endurancewereld kan terugblikken op een uitstekend weekend in Lanaken. De organiserende club Elite had er alles aangedaan om van de 10 editie van deze wedstrijd een topper te maken. De wedstrijd gaat over een bosrijk parcours, vlak maar toch technisch en trekt jaar na jaar meer deelnemers. Op het programma zaterdag de internationale CEI's - met het kampioenschap van België juniors en op zondag de nationale CEN's met meer dan 40 starters op de 80 km.

Drie wedstrijden op zaterdag : één CEIJYR2* 120 km. met 10 starters, met het Belgisch kampioenschap juniors. De overwinning ging naar Olivia Antoine met Raïssika, een negenjarig merrie van Kheersik El Asrit x Pedant, een eigen fokproduct uit de uitstekende merrie RaÏssa des Iviers. De combinatie won aan gemiddelde van 17,50 km/u. Dit was een medaille die nog ontbrak op palmares van Olivia en tegelijkertijd was dit de eerste 2* voor de merrie. Zilver en brons gingen naar twee erg jonge en veelbelovende juniores : Laura Lenges met Nasrik de Rendpeine en Solène Yernaux met El Khebir des Sauvlons. Raphael van Cauter werd vierde met LSD Ravella Rosa.

In de CEI2* 120 km voor seniors gingen 28 combinaties van start en hier noteren we een schitterende overwinning van Davy Verhaeghe, die het uitstekend doet de laatste weken. Met zijn merrie Solschein, 9 jaar eigendom van Kurt Colghen, reed hij een gemiddelde van 18,5 km/u. Vorig jaar werd deze combinatie al tweede in Lanaken. Ook de andere Belgische combinaties presteerden uitstekend met een vijfde plaats voor Elisa Arnould met Shetan Al Ondrei EWalRaid aan 17,5 km/u.; een zesde plaats voor Louna Schuiten met Anouk de Rendpeine EWalRaid, een zevende voor Grace Gilmaire met Eau Noire Cassie en een achtste voor Raoul Ronsmans met JJ Elektra.

In de CEI1* 100 km. won Martial Richelle met Madik de Rendpeine, 12 jaar, zoon van Gerik uit Alicia d'Havenne en eigendom van Richard Pilaes, aan 18 km/u. Heel wat Belgische combinaties behaalden hun kwalificatie in deze wedstrijd : Marlies Houassin met Yotan des Sauvlons, Karolien Heynz met ALligato Kossack, Aliénor Linotte met Sahid des Fontaines, Luisa Lejeune met Punjab Asman enz.

De paarden van Rendpeine deden het prima in Lanaken, alvast op zaterdag want op zondag in de CEN 80 km. kwam Morgane Boulanger na 12 km. ten val met haar merrie Neda de Rendpeine EWalRaid. De amazone was ongedeerd maar de merrie moest overgebracht worden naar de kliniek nadat ze in het nabije militair domein was gelopen. Een vlucht die vermeden had kunnen worden als de ruiters die in de groep van Morgane zaten de sportiviteit hadden gehad om te stoppen. Spijtig genoeg moeten de basisprincipes van correctheid nog bijgebracht worden aan sommigen. Gelukkig werd er tijdens andere wedstrijden wel veel blijk gegeven van solidariteit. Dit incident was de enige valse noot in een weekend van mooie sport en goeie sfeer. Bravo aan de organisatoren, de officials en een sympathieke delegatie uit Bahrein.