IJsbrand Chardon wint voor de 27ste keer het Nederlands kampioenschap

IJsbrand Chardon wint voor de 27ste keer het Nederlands kampioenschap
Tijdens het CAI*** werd van 14 tot en met 17 april ook gestreden om de Nationale vierspantitels. De uitslag van de wedstrijd is alleszeggend over het niveau van de Nederlandse vierspansport. De top drie in de uitslag van de internationale wedstrijd met dertig deelnemers, was precies gelijk aan het NK podium. De oranjemenners zijn dus een klasse apart.

Van aparte klasse is met name IJsbrand Chardon (Schipluiden). Voor de 27e keer werd hij dit weekend Nederlands kampioen. En dat met een nieuw voorpaard, Zandor in de opstelling. De basis voor zijn titel legde hij in de dressuurproef. Die kenmerkte zich door losgelatenheid en schwung. De score voor het eerste onderdeel bedroeg 40,41 strafpunt. Theo Timmerman (Putten) heeft een nieuw vierspan opgeleid en reed een prachtige proef wat hem een mooie score opleverde. Het NK liep parallel met de internationale wedstrijd, wat gelijk een goede graadmeter was met het oog op het Wereldkampioenschap in Breda (1 tot en met 4 september 2016). Regerend wereldkampioen Boyd Exell (AUS) pakte met een sublieme dressuurproef de leiding na het eerste onderdeel. Edouard Simonet (BEL) en Christoph Sandmann (DUI) bleven Koos de Ronde (Zwartewaal) in dressuur voor.

Door een bijzondere wedstrijdformule werd zaterdag eerst de vaardigheidsproef gereden. Een zeer moeilijk parcours, met veel draai- en keerwerk stond opgesteld. Alleen de Duitser Georg von Stein reed foutloos en binnen de toegestane tijd. Koos de Ronde leverde het beste Nederlandse resultaat: 2,4 aan tijdfouten. Theo Timmerman deed nauwelijks voor hem onder met 2,78. Een teleurgestelde IJsbrand Chardon tikte op poort 12 een bal van de kegels, maar daar bleef het bij, want de finish werd binnen de toegestane tijd gepasseerd. En niet geheel onbelangrijk: hij nam in de internationale wedstrijd de leiding van Exell over, die ruim 10 strafpunten moest laten bijschrijven.

Zondag stroomde het publiek massaal toe om de vierspanstrijd in de marathon te aanschouwen. Het werd zeer spannend. Theo Timmerman koos voor een gelijkmatige opbouw in de wedstrijd en ging steeds een beetje sneller. Regerend Europees kampioen Michael Brauchle (DUI) was het snelst van allemaal. Koos de Ronde was de beste Nederlander en boekte het tweede marathonresultaat. Ook zijn broer Peter de Ronde was goed op dreef en werd derde in de terreinproef. De strijd spitste zich toe op Chardon en Exell. Het publiek droeg Chardon op handen. Exell kwam vast te zitten in de waterpartij. Hij maakte de hindernissen wel af, maar trok zich terug. Chardon reageerde uitzinnig na de laatste hindernis. Het was overduidelijk: hij was niet de allersnelste, maar snel genoeg om na de drie onderdelen zeker te zijn van de overwinning. De pijlen zijn natuurlijk gericht op het Wereldkampioenschap, maar winnen verveelt niet en Chardon toonde zich dolgelukkig met zijn 27e Nederlandse titel. Op het podium werd hij geflankeerd door Koos de Ronde (zilver) en Theo Timmerman (brons).

Uitslag NK vierspannen 2016:

  1. IJsbrand Chardon (Schipluiden)143,80

  2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 145,66

  3. Theo Timmerman (Putten) 150,96

  4. Herman ter Harmsel (Rijssen) 167,68

  5. Peter de Ronde (Zwartewaal) 178,30