Francoise Thiry wordt 'manager topsport'

Francoise Thiry wordt 'manager topsport'
Richard Papens, voorzitter van de nationale mencommissie, kwam op de slotdag van Jumping Mechelen het project 2020 toelichten. Het project omvat 3 fasen.
In een eerste fase zal er gewerkt worden aan de professionalisering van de sport. In een tweede fase wordt een evolutie van de dressuurresultaten beoogd om dan ten slotte van 2018 tot 2020 hier de vruchten van te kunnen plukken en het werk te bekronen met onder andere verschillende medailles.

Equ.BE_JP-0070De eerste realisatie van dit project is de aanstelling van Françoise Thiry als “manager topsport”. Françoise Thiry, die de Belgische ploeg reeds begeleidde tijdens onder andere de Wereldruiterspelen in Caen in 2014, wordt aangesteld als manager voor alle mencategorieën in 2016. Net zoals Obelix viel Françoise er letterlijk in toen ze nog klein was.
Vanaf de leeftijd van 6 jaar begon ze regelmatig paard te rijden, en vanaf 10 jaar sprong ze haar eerste wedstrijden bij de Ardeense regionale groepering. Nadat ze de Ardennen verliet om in Waals-Brabant te gaan wonen, kregen haar paarden een stek in de Haras de Lauzelle, bij Frans Hemeryck, papa van Rik. Na haar jaren als scholier, in het gezelschap van Philippe Lejeune, bracht ze haar jaren als junior door met onder andere Eric Wauters, en dit tot op de dag dat haar paarden verhuisden naar een stal waarvan de eigenaar een menner was. Gedaan met de springsport, en Françoise reed haar eerste menwedstrijd in oktober 1985 in Linden.
Een eerste internationale wedstrijd volgde in 1987 in Compiègne, en dit met een enkelspan pony. Van 1990 tot 1993 was zij actief met een tweespan pony, om daarna van 1995 tot 2001 met een tweespan paarden te proberen. Van 2005 tot 2010 beschikte Françoise opnieuw over een tweespan pony’s en vanaf 2015 zien we haar met twee jonge pony’s sectie D aan het werk op verschillende wedstrijden.
Haar beste resultaten behaalde ze nationaal en tijdens het Nationaal Kampioenschap ( goud in 1991, zilver in 1992, en brons in 1987, 1988,1989 en 1990). Ze nam ook meermaals deel aan internationale wedstrijden met 1 of 2 paarden en 2 pony’s, wat haar zelfs een preselectie voor het Wereldkampioenschap opleverde.
Daarnaast draagt Françoise ook de titel van internationaal Jurylid level 3 en internationaal technisch délégué level 3.
Sinds de Spelen van 2014 te Caen echter is Françoise chef d’équipe van het Belgisch Vierspanteam. Hierdoor kan zij haar jurytaken niet meer uitvoeren omwille van mogelijke belangenconflicten. Daarom heeft ze beslist om zich volledig in te zetten als chef d’équipe van de verschillende mencategorieën.
Françoise zal dus voortaan de Belgische menners op internationaal niveau op professionele wijze ondersteunen. Hiervoor zal zij zich laten omringen door trainers, dierenartsen, en indien nodig ook tijdelijke, externe experten.