Wistje datje: de verzorging van Halifax …

October 12, 2017

Het beste springpaard ter wereld heet Halifax van het Kluizebos en deze is afkomstig uit België dagelijks krijgt Halifax een uitstekende zorg. Voor de hippische elite lukt het niet meer, sporthengst én dekhengst tegelijkertijd zijn.

Fokkerij

Bij Halifax wordt rond de jaarwisseling, als de sportieve kalender het toelaat, sperma afgetapt, dat vervolgens de diepvries ingaat. Gezien de mondiale reputatie van de betrokkene komen vanuit de hele wereld dagelijks aanvragen binnen, maar eigenaar Stephan Conter houdt de dosissen beperkt tot 300 stuks per jaar. Gegadigden moeten naar  tussen de 1.500 en 2.000 euro betalen voor een portie.

Op Stal

Halifax van het Kluizebos, het beste springpaard ter wereld, is minstens 3 miljoen waard. Zo’n prijsbeest steek je niet in een tochtig kruipkot, toch?

Zijn fraaie stal in Wolvertem meet 20 vierkante meter, zodat hij zich comfortabel kan neerleggen of omrollen.
Een groot venster biedt een blik op de buitenwereld en zorgt voor natuurlijk licht en frisse lucht.
Uitgekiende isolatie houdt de temperatuur winter en zomer tussen de 15 en 24 graden.
Een groom, een soort persoonlijke butler, waakt constant over het welzijn van Halifax.
Viermaal per dag ververst de groom de houtkrullen op de bodem van de stal, zodat Halifax niet in zijn eigen uitwerpselen staat.
In functie van de training wordt een sportdieet bepaald. Om de kilo’s onder controle te houden, mag hij niet te veel grazen op de wei en staat hij op houtkrullen en niet op stro, waarvan hij maar al te graag zou smullen.
Na een training zorgen de lampen van een solarium voor ontspannen spieren.
Momenteel wordt in Wolvertem een eigen privékliniek gebouwd, zodat de medische verzorging van Halifax en de 150 andere paarden nog verbetert.
Verplaatsingen naar wedstrijden gebeuren in het gezelschap van andere paarden, opdat Halifax zich rustiger zou voelen.

Equnews /

De Standaard