Stad Aalst geeft groen licht voor Internationale Jumping

Stad Aalst geeft groen licht voor Internationale Jumping

Sinds de laatste editie van Jumping Aalst in 2012, heeft de organisatie nv Fico heel wat wateren door zwommen: protesten, vergunningen, klachten, noem maar op. Gelukkig lijkt er nu hopelijk wat licht aan het einde van deze tunnel te komen !


De stad verleent nv Fico een milieuvergunning voor de organisatie van jumpings op De Kluizen. Daarmee komt de terugkeer van een groot internationaal jumpingtornooi opnieuw dichterbij. Maar de actiegroepen gaan in de tegenaanval, dus een tornooi is nog niet voor deze zomer.





Dankzij de milieuvergunning mogen er op domein De Kluizen twintig wedstrijddagen per jaar georganiseerd worden, waaronder twee internationale jumpings van elk vijf opeenvolgende dagen. Wedstrijden met een maximale duur van drie opeenvolgende dagen mogen zonder vergunning georganiseerd worden. “Een event zoals de internationale jumping betekent een meerwaarde voor het imago van deze stad. En de hotels zitten dan volgeboekt. Het straalt ook professionaliteit uit en vooral: het is een jumping waar iedereen van kan genieten”, argumenteert burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). “Met deze goedkeuring leggen we ook extra voorwaarden op waar iedere organisator zich zal moeten aan houden, want wij willen de hinder tot een minimum beperken, ook op vlak van verkeer.”


Volgens schepen van Leefmilieu Iwein De Koninck (CD&V) zal de jumping nauwelijks verkeersproblemen veroorzaken als alle voorwaarden gevolgd worden. “De vergunningsaanvraag is deze keer een goed gedocumenteerd dossier”, zegt De Koninck. “Er zijn een aantal bijzondere voorwaarden om de hinder en schade voor milieu en natuur te beperken. Zo zullen er op het perceel naast het Kluisbos geen lichtmasten mogen komen en mag daar ook geen omroepinstallatie geplaatst worden. Wat betreft mobiliteit mag de capaciteit van de Affligemdreef niet overschreden worden.”

Actiegroepen in de aanval


Vzw Raldes onderzoekt de inhoud van de verleende vergunning. “Voor ons is het belangrijk of er een Milieu Effecten Rapport verplicht is. Als dat niet het geval is, dan gaan wij procederen”, is de reactie van Bart Thibau van Raldes. De actiegroepen vechten niet alleen de milieuvergunning aan, ook de stedenbouwkundige vergunning willen ze van tafel vegen. “Er is bij de Oost-Vlaamse deputatie inderdaad nog een procedure hangende met betrekking tot de stedenbouwkundige vergunning. We verwachten de uitspraak binnenkort. Ten laatste op 8 maart beslist de provincie daarover”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA).



Nog niet voor meteen


“Zolang er procedures lopen zal het groot internationaal jumpingtornooi niet terugkeren”, zegt Steven De Waele van nv Fico. “Dit jaar zal het internationaal jumpingtornooi dus zeker niet meer plaatsvinden.”