Louis Konickx: "De grootste druk voor een perfect parcours komt van de ruiters..."

Louis Konickx: "De grootste druk voor een perfect parcours komt van de ruiters..."
Afgelopen weekend was het een zware opdracht om de vijfster parcours in 's Hertogenbosch foutloos af te werken. Parcoursbouwer van dienst was de wereldbefaamde Louis Konickx.

"Mijn rechterhand en mezelf kwamen drie weken geleden met het idee van het parcours van de Rolex Grand Prix. Omdat de piste ruimer was dit jaar hebben we wat langere combinaties en relevantere afstanden in het parcours geïntegreerd," vertelt Koninckx. "We zoeken steeds een juist evenwicht tussen het aantal stijlsprongen en oxers. Alles met het oog op topsport zonder het de paarden te moeilijk te maken, het moet een uitdaging zijn maar wel haalbaar."

"Uiteraard hebben we enkele specials in het parcours geplaatst. Daarbij wel rekening gehouden dat er genoeg variatie was aangezien er een hele mix van verschillende paarden aan de start kwam. Enkel zware oxers bouwen vormt alleen een uitdaging voor de paarden die iets minder springkracht hebben. Een variatie van technische 'valkuilen' is dus belangrijk."

Is er meer druk wanneer je voor de Rolex Grand Slam moet bouwen?

"Jazeker, de meeste druk komt overigens van de ruiters, ze willen allen winnen en gaan tot het uiterste in de Rolex Grand Slam Grand Prix. Daarom moeten we voldoende opportuniteiten in het parcours inwerken. "