Aftellen naar de wereldbeker finale in Parijs. Pieter Devos heeft beste Belgische kaarten

January 30, 2018

Het aftellen naar de Wereldbeker finale is begonnen. Nog iets minder als drie maanden en de wereldtop verzameld zich in de Franse hoofdstad Parijs. Enkel de 18 beste ruiters van de West-Europese league zullen aan de start verschijnen in Parijs. Enkele ruiters zijn nu al zeker van een kwalificatie. In de West-Europese League zijn Kevin Staut, Henrik von Eckermann, Daniel Deusser, Christian Ahlmann en de drievoudige wereldbeker finale winnaar, Steve Guerdat de eerste met een ticket op zak.

Verder heeft McLain Ward eveneens zijn startplaats bevestigd. De Amerikaan won vorig jaar de finale in Omaha. Bovendien staat hij momenteel op de tweede plaats van de wereldbeker ranking in de Noord-Amerikaanse league.

Sinds de start van de wereldbeker wedstrijden in 1979 is het voor Frankrijk nu de derde maal dat het land de finale zal organiseren.

Voor België is momenteel Pieter Devos nog een kanshebber, ook Francois Mathy Jr, Niels Bruynseels en Olivier Philippaerts maken theoretisch nog een kans om zich te kwalificeren. De huidige nummer 18 van de wereld, Pieter Devos heeft voor België echter de meeste troeven in hand.

Sinds 2010 kwam Pieter Devos in totaal reeds 2038 maal aan de start op een internationale concours, dit met in totaal 44 paarden. Daarbij startte hij niet minder dan 180 keer op een wereldbeker wedstrijd.

Devos imponeerde dit seizoen voornamelijk in de wereldbeker wedstrijden van Verona en Lyon. Samen met de 12-jarige KWPN-ruin, Apart (v. Larino) haalde hij in Verona de derde plaats. In Lyon sprong Devos naar de vierde plaats met de 9-jarige Clearway-dochter, Claire Z. Met de Zangersheide-merrie haalde hij voor de start van het wereldbeker seizoen nog de overwinning in de CSIO5* Grand Prix in Barcelona.

De merrie is vrij nieuw op het niveau, maar heeft zich toch reeds bewezen.

… wordt vervolgd