Va-Vite gaat nieuwe weg in met Lauranne Spits

Va-Vite gaat nieuwe weg in met Lauranne Spits
"Het siert onze neef Jeroen De Winter." begint de mededeling op de website van Stal Ceulemans. En het gaat over een opmerkelijke video die we gisteren al op Facebook toonde. Eentje van Va-Vite die aan het werk was met een jonge Lauranne Spits. Het is dan nu ook officieel, Lauranne gaat hem uitbrengen op een wat lager niveau. zodat Va-Vite het wat rustiger aan kan doen.

"Paarden betekenen veel voor hem, en hij probeert ze dan ook zo goed mogelijk voor te bereiden naar tal van wedstrijden toe.  Enkele jaren geleden heeft hij Va-Vite tot zijn beschikking gekregen, en hij heeft er ook mooie successen mee geboekt.  Nochtans waren er regelmatig gezondheidsproblemen, met complicaties achteraf." schrijft de familie Spits over de Heartbreaker nakomeling

Door deze gezondheidsproblemen moest De Winter elke keer weer langzaam beginnen en alles terug opbouwen. De operaties die eisten hun tol en de echte kracht die nodig was om proeven op hoog niveau te doen, die was er niet altijd meer.    Toch  kan het duo terug kijken op mooie prestaties in Lummen, Lier en Valkenswaard vorig jaar. Onlangs wonnen ze ook nog de 1.40m rubriek op eigen terrein bij de Groentenjumping. Kortom een glansrijke carrière! Want die heeft de ruin zeker achter de rug.

Voor De Winter met hem aan de slag ging was het Patrik Spits die in het zadel zat bij de KWPN'er.  Va-Vite, die toen nog hengst was, wist vaak de dubbel nul te houden en ze waren dan ook finalist op het WK bij de 5-jarige springpaarden. Later als 7-jarige sprong hij naar een zesde plaats op het BK in Lummen en daarna kwamen nog vele successen in onder andere Calgary, Bonheiden, Mechelen en Lommel. Ondanks dat Patrik de ruin al enkele jaren niet meer onder het zadel heeft zal hij hem niet snel vergeten. Want hij is nog wel succesvol met één van zijn nazaten. Samen met de Va-Vite-dochter Jacobien DH werd hij onlangs nog tweede in de CSI2* GP van Gent.



Het was volgende de familie Spits geen makkelijke keuze voor Jeroen. "Hij heeft er enkele dagen over na moeten denken." schijven in het bericht op hun site. Maar uiteindelijk werd gezamenlijk besloten dat de Heartbreaker-zoon het had verdiend om het wat rustiger aan te doen.  Toch is het nog even wennen voor de hele familie.

"Een paard als Va-Vite nog heel veel ruiters kan gelukkig maken. We moeten allemaal zelf nog even wennen aan het idee."

Ondanks dat Lauranne nog maar 11 is en natuurlijk wat klein van stuk zag de eerste kennismaking er al goed uit.  Het zal dan ook voor de familie geweldig zijn om de twee aan het werk te zien. Zo kan zowel Va-Vite een nieuwe amazone blij mag maken en Lauranne veel leren van een top springpaard als de goed aardige KWPN ruin.