Flanders Embryo Auction bouwt in Amerika aan naamsbekendheid

Flanders Embryo Auction bouwt in Amerika aan naamsbekendheid
Gazelle’s eigenaresse: ‘We hebben een kleinkind!’

De allereerste Flanders Embryo Auction in Ocala verliep zoals een scenarioschrijver zich van tevoren zou wensen. Met een kleinkind in de veiling van ‘s werelds meest verdienende springpaard van dit moment, Gazelle onder Kent Farrington, zou een investering van Gazelle’s eigenaren Farrington en Robin Parsky als eerste in je opkomen. En daar zaten ze dan aan tafel op Live Oak International, rustig afwachtend, het spel gadeslaande, tot ze bij veilingnummer 18 toesloegen. Voor 30,000 dollar kochten zij het nog ongeboren veulen.

Flanders Foal & Embryo Auction timmert wereldwijd hard aan de weg qua naamsbekendheid. Na de reguliere veulenveilingen in Bonheiden en Opglabbeek pionierden Luk Van Puymbroeck en Gerald Lenaerts verder. Hun motto: ‘Niet wachten tot de klant komt, maar zelf naar de klant toe gaan’ resulteerde vorig jaar in de eerste embryoveiling in de Emiraten en een dijk van een veulenveiling in Bolesworth waar het ene record na het andere werd verpletterd.

“Zijn de Amerikanen er wel klaar voor om embryo’s te kopen, werd er vaak aan ons gevraagd. Dat weet je niet, want waren de Arabieren dat wel dan? Daar hebben we inmiddels twee succesvolle embryoveilingen gedraaid”, vertelt Gerald Lenaerts. “Het zijn de risico’s die je moet nemen”, vertelt Luk Van Puymbroeck. “Het gaat alleen maar makkelijker worden als de bekendheid er is. We zijn enorm content dat zich steeds nieuwe klanten melden en kopen, mensen die we anders nooit op onze veilingen in België zouden krijgen.”

De embryoveiling in Ocala was te gast op het indrukwekkende, 2.000 hectare tellende landgoed van de familie van topmenner Chester Weber, één van de drijvende krachten achter Live Oak International. Terwijl het veilen van embryo’s in Europa al een normale gang van zaken is, moeten de Amerikanen er nog bekend mee raken. De naam embryo wekt verwarring, want het zijn veelal veulens die bijna voldragen zijn. De eerste worden in april geboren.

Vanuit de hele wereld werd er ingebeld om de ongeboren veulens met de beste genetica vast te leggen. Inclusief een aantal verkopen ter plekke leverden de twintig embryo’s samen 345.500 dollar op, een gemiddelde van 17.275. “Dat is in onze ogen al een goed begin. Dit concept moet groeien, maar er is zeker potentie”, vertelt Luk Van Puymbroeck.

Van Puymbroeck kreeg zelf 18.000 dollar voor zijn embryo van Taloubet uit de volle zus van Air Jordan Z, aangekocht door de Muny Sunk Stables. “In twee jaar tijd heb ik er nu vijf gekocht via Flanders”, lacht Christine Vanneck, die voor 16.000 dollar ook de Cornet Obolensky x Heartbreaker uit de volle zus van Primeval Dejavu vastlegde. Voor 18.000 dollar kocht de Amerikaanse Lauren di Tallo de Balou du Rouet x Chin Chin uit de volle zus van het Grand Prix-springpaard Gin Chin van het Lindenhof.

Veilingmeester Dirk Zagers kreeg richting in de tweede helft van de veiling steeds meer vaart erin. Het Canadese teamlid Francois Lamontagne bood 22.000 dollar voor de Thunder van de Zuuthoeve x Plot Blue uit de stam van Kashmir van Schuttershof. De Canadese Kristine Semrau van de Semrau Farms kocht de Diamant de Semilly x Cornet Obolensky. De Ierse Marion Hughes legde ter plaatse de Urano de Cartigny x Wandor van de Mispelaere vast voor 23.000 euro.

Robin Parsky kan niet wachten tot haar ‘kleinkind’ van Bamako de Muze x Elvis ter Putte x Kashmir Van Schuttershof geboren wordt. Ze zal tot augustus moeten wachten. Gazelle, die inmiddels wereldberoemd is, kocht ze vijf jaar geleden in België. “Kent heeft bij Antwerpen zijn stal, waar we vaak heen gaan. Als dit veulen geboren is, heb ik een goede reden om nog vaker naar België te komen. Ik ben er erg blij mee. Snel nadenken over een pakkende naam voor dit veulen. Ik ga Kent bellen. Hij denkt vast dat ik gek geworden ben. Kent, we hebben een kleinkind!”