Paardrijden ... geef jezelf de tijd

Paardrijden ... geef jezelf de tijd
Paardrijden is een lang leerproces. Sommige ruiters rijden sinds hun zesde jaar, andere starten op een iets latere leeftijd. Toch blijft het steeds een aanpassen naar je nieuwe viervoeter. Hopend dat die ene 'klik' er komt.

Belangrijk bij het aanleren van paarden en ruiters is dat je de combinatie de tijd geeft. Geef het duo de tijd om overal aan te wennen, maar in de eerste plaats aan henzelf. Door het rustig aan te doen leert de combinatie elkaar vertrouwen en op elkaar te bouwen.

Hoe je die tijd het best benut daar bestaan heel wat theorieën over. Echter blijft de dressuurmatige basis één van de belangrijkste aspecten. Het leert het paard immers te reageren op de impulsen van de ruiter. Het creëert een zekere persoonlijke taal tussen paard en ruiter. Of de volgende stap nu gewoon wandelen, springen, crossen, enz. is... dressuur is noodzakelijk om elkaar te begrijpen.

Je paard kan het misschien wel allemaal, en de volgende stap lijkt dan zo dicht bij. Echter besef steeds dat je viervoeter het ook nog allemaal moet kunnen verwerken. Overleg samen met je instructeur wanneer jij en je pony of paard klaar zijn voor de volgende stap.

Basis goed voor elkaar

Neem de tijd en overhaast niets. Bij de springruiters zie je vaak mensen met een jonge of nieuwe pony in de B. Daarna zie je ze al heel gauw in het L en uiteindelijk gaat het mis. De pony’s willen niet meer springen en weigeren vaak, of ze halen in de dressuur hun punten niet meer. Dit komt doordat de basis niet in orde is en ze eigenlijk een stap terug moeten nemen. Zorg dat je je pony goed voorwaarts en fijn nageeflijk hebt en geef hem de tijd om sterker te worden. Het kost wat tijd, maar die tijd haal je later dubbel en dwars in. Zo maak je het jezelf en je pony of paard makkelijker!