Medisch: paarden herkennen menselijke emoties

Medisch: paarden herkennen menselijke emoties


Persoonlijk heb ik mezelf al veel de vraag gesteld, zou mijn paard mij nu begrijpen?
Als ik een slechte dag heb gehad zouden ze dat snappen?
Zou mijn viervoeter ook fier zijn als ik na een topprestatie trots op haar ben?


Britse psychologen hebben aangetoond dat paarden in staat zijn om negatieve en positieve gezichtsuitdrukkingen van de mens te onderscheiden.
We weten allemaal dat paarden sociaal sterk ontwikkelende dieren zijn, maar dit is nieuw!

Voorbeeld: Geef je paard een kwade blik en de kans is groot dat het zijn hoofd zal draaien om je met zijn linkeroog aan te kijken. Daarbij komt dat de hartslag van je viervoeter de hoogte zal ingaan.
Deze twee vaststellingen bewijzen volgens de psychologen van de Universiteit van Sussex dat paarden menselijke emoties kunnen herkennen.

Denk maar eens terug aan een periode dat je al huilend in de stal van je paard ging zitten. Want hij/zij is de enige die u begrijpt en geen oordeel velt! Op het moment dat de tranen over je kaken rollen komen ze knuffelen, toeval ?

emotie1

De onderzoekers hadden grote, kwaliteitsvolle foto's van dezelfde man nu eens lachend, dan weer met een kwade blik: expressies van positieve en negatieve emoties dus. Vrijwilligers toonden die foto's vervolgens aan 28 verschillende paarden uit 5 verschillende manege. Wat blijkt, de paarden zagen de verschillen!

Interessant aan dit onderzoek is dat het toont dat paarden in staat zijn om de emoties van "andere soorten" te lezen, zegt doctoraatsstudente Amy Smith, die bij het onderzoek betrokken was. Misschien moeten wij als ruiter een beetje meer moeite doen om de emotie van ons viervoeter te begrijpen....
Want eerder werd al aangetoond dat paarden zelf complexe gezichtsuitdrukkingen produceren, die hun gemoedstoestand kunnen weerspiegelen.

Soms hebben ze ook gewoon een knuffel nodig...

 

emotie2

Germana for Equlifestyle