Koud, lauw of warm water ?

Koud, lauw of warm water ?
 

Onze viervoeters slagen er meestal in om van een klein pasje water een heuse oceaan te creëren, in hun verbeelding toch.
Google

Maar deze keer gaan we het niet hebben over DE waterbak, beekjes, grachten en plasjes maar over paarden en hun drinkgedrag.
Onze Amerikaanse vrienden hebben recentelijk een onderzoek gedaan naar de effecten van watertemperatuur op het drinkgedrag van paarden.
Daar is naar voor gekomen dat paarden met koud weer een groter volume warm water drinken in plaats van ijskoud water.
Doch als je de proef op de soms zou nemen en je paard de keuze laat tussen warm en koud water tegelijkertijd, zou hij/zij meestal kiezen tussen een kleine hoeveelheid ijzig water dan vrijwel nooit voor warm water.

Dit zou te maken hebben met het instinctief gedrag van je viervoeter. In de natuur is het stromend water koel, meestal vers en is er zo minste kans op besmetting.

Al raden we wel aan als je paard meer moet drinken in de winter om warm water voor te schotelen, dit omdat ze van warm water grotere hoeveelheden opnemen.

Conclusie : Een paard heeft dus geen voorkeur voor warm water boven ijskoud water.  Dit enkel voor te drinken natuurlijk, je paard zou maar eens boos naar je durven kijken als je hem/haar trakteert op een koude douche deze periode van het jaar ;-).

Dus mensen die in hun stallen waterleidingen hebben die in de winter niet kunnen bevriezen kunnen dus de temperatuur regelen voor het paard, van luxe gesproken !