Het rijden met een bit; waar let je op?

Het rijden met een bit; waar let je op?
Een tijd geleden schreven we reeds een bericht over de voordelen van het bitloos rijden. We spraken nu even met de Bit Specialist, en kijken na wat de voor -en nadelen van het rijden met een bit kunnen zijn. Nog steeds veel mensen ontbreken de kennis over de werking en functie van veel paardenbitten.
Het merendeel van alle ruiters en amazones geven, nog steeds, de voorkeur aan het rijden met een bit. Echter het merendeel van al deze ruiters weet eigenlijk niet wat voor een bit ze dagelijks in de mond van hun trouwe viervoeter hangen en wat het effect van dit bit is.

Hierdoor komen wij in de praktijk nog steeds heel veel leed tegen. Een verkeerd bit of een bit dat op de verkeerde manier gebruikt wordt kan namelijk erg veel schade veroorzaken bij een paard. Vaak wordt de oorzaak van verzet dan ook (onterecht) bij het paard gezocht en niet bij het bit en de ruiter.
Het ontzettend grote aanbod van allerlei verschillende bitten maakt de keuze voor een geschikt bit dan ook niet makkelijk. Elk paard en elke ruiter zijn verschillend, daardoor is niet elk bit geschikt voor elke ruiter of paard.


Het klopt dat een bit op zich zelf niet zozeer de schade veroorzaakt, maar meer de manier waarop er gereden wordt met het bit. Maar daar willen wij als kanttekening bij plaatsen dat als een bit niet goed past en niet geschikt is voor een paard, de ruiter nog zo rustig en kalm met zijn handen kan zijn, een paard kan zich dan toch niet ontspannen.

Stel je voor: Je rijd je paard met een zeer zachte en ontspannen hand. Het bit dat je gebruikt is een gewone dubbel gebroken watertrens. Niks mis mee, zou je zeggen. Toch geeft je paard verzet door bijvoorbeeld zijn mond open te willen doen of met zijn hoofd te schudden. Zelf denk je er goed aan te doen een dubbel gebroken trensje te gebruiken, want dat is een zacht bit, en je bent zelf zacht met je handen. Dan zal het probleem wel ergens bij het paard zelf liggen.

Wat nu als juist dit paard een dikke tong heeft, die juist met een dubbel gebroken trens extra druk krijgt. Dan wil dat zeggen, als de neusriem vast gaat en de teugels aangenomen worden, er heel erg veel druk op de tong komt en dit paard kan zijn tong niet kwijt, want zijn neusriem zit vast. Dit paard zal moeite krijgen met slikken omdat hij zijn tong niet kan bewegen. Dit is vergelijkbaar met een rondje joggen zonder te mogen slikken. Ook gaat zijn tong pijn doen omdat deze klem zit en de tong kan hierdoor zelfs blauw aanlopen. Een paard zal dit gevoel willen ontwijken en zal daardoor een vorm van verzet gaan tonen. Bij wie of waar ligt het probleem nu? De oplossing is simpel. Als dit paard met een anatomisch gevormde stang of stang met tongpoort gereden gaat worden zal hij veel rustiger gaan reageren op hulpen en een neusriem.


Dit is een van de vele voorbeelden die er zijn. Het advies van de bit specialist is dan ook: neem de tijd om een goed passend en geschikt bit te zoeken, laat je heel goed informeren over de werking van een bit en kijk en luister goed naar je paard.

Meer info over de specialist: bitspecialist.com