Ga zelfzeker de lente in ....

Ga zelfzeker de lente in ....
Afgelopen zondag kon je er niet naast kijken; de zon scheen en de groepjes wielertoeristen waren op de baan. Dit is het teken ... de Lente komt eraan. De leukste periode van het jaar. Paarden galopperen vrolijk in de wei, het gras wordt enkel groener en groener en de zon, die is er ook. Maar hoe bereid je je nu het best voor op dit nieuwe seizoen? Hier zijn enkele tips:

Voor je de paarden laat dartelen in de 'groene zee', kijk snel even de omheiningen na. Rotte of afgebroken palen dienen vervangen te worden. Niet alleen voor het zicht maar zeker ook voor de veiligheid van je geliefde viervoeter.

Ga snel ook even na of de elektrische afsluiting nog steeds operationeel is. Niets vervelender als een dartelend veulen dat uitbreekt, en jawel het is nog gevaarlijk ook! Dus denk aan de veiligheid van je paarden en je gemak.

Weides die een grondige opmaak beurt nodig hebben moeten die ook krijgen. Zaai het nieuwe gras tussen het bestaande gras. Sproei meststoffen en indien er paardenmest in hoopjes op de weides aanwezig is... verspreid deze over het totale oppervlak.

Heb je schuilhokken staan op je weide, mest deze dan volledig uit. Je kan er zelf wat pure dettol in gieten na het uitmesten. Laat deze opdrogen en herhaal dit elk seizoen, het helpt werkelijk de insecten te reduceren.

Maar niet alleen de weides dienen een grondige 'check'-beurt. Ook je paard moet even onder de loep genomen te worden voor je hem los laat in z'n geliefde weides.

Plan een bezoekje van de dierenarts. Laat je paard inenten indien dit niet op regelmatige tijdstippen gebeurt.

Ook de hoefsmid komt best even langs om de hoeven lente/zomer klaar te maken.

Was je paard even met natuurlijke shampoo. Dit helpt oude huidschilfers en verouderde haartjes te verwijderen. Besef wel dat rollen in de weide (lees modder/zand) prioriteit is op je paard z'n agenda.

Terwijl je bezig bent ... kijk ook even je materiaal na. Niet enkel de lederwaren moeten minimum één maal per jaar 'ingeolied' ook je dekens, zadeldekjes, borstels, enz. kunnen een was- of poetsbeurt gebruiken.