Zilveren Olympische medaille winnaar overleden

Zilveren Olympische medaille winnaar overleden

Op Haras Béligneux is de in Denemarken geboren hengst Lando (Lancier x Raimondo) vannacht overleden. Met hem won Albert Voorn in 2000 zilver op de Olympische Spelen van Sydney, achter Jeroen Dubbeldam met De Sjiem.


Voorn had Lando op stal gekregen om de bruine hengst wat bereidwilliger te maken. Hij slaagde zo goed dat Paul Schockemöhle hem al voor de Spelen voor Otto Becker kocht. Door goede afspraken te maken mocht de stilist hem tot en met de Spelen blijven rijden. Voorn over Lando. ‘Ik kreeg hem op stal voor de verkoop. Hij stopte graag, want hij houdt niet van fouten maken. Dat gevoel had ik zondag op de finaledag bij de driesprong. Daar hadden we geluk. Ik ben nooit hard geweest tegen hem, altijd gewerkt aan het zelfvertrouwen.’ Goud en zilver in Sydney was niet alleen onverwacht, maar ook -wellicht daardoor- heel emotioneel.


Na de Spelen kreeg Otto Becker (Duitsland) Lando onder het zadel, die ook succesvol met hem was in Grote Prijzen en landenwedstrijden. De felle  bruine hengst was goedgekeurd voor het Hannover en Oldenburger Verband en het Selle Français. Zijn meest succesvolle nakomelingen zijn Ornella Mail HDC van Patrice Delaveau, Oscar des Fontaines van Pénélope Leprevost, Lacan 2 en Lando Boy van Patrick Stühlmeyer en Frédéric David, en Cloud Nine II die gereden werd door Jos Verlooy en eerder door Bernardo Alves en Ben Maher, maar dit jaar verkocht werd aan een ruiter in Saoedie-Arabië.


‘Afgelopen nacht is onze lieve Lando voor de laatste keer gaan slapen. Sinds een paar weken kon hij al niet meer zonder hulp in de benen komen. Zijn situatie verslechterde de afgelopen dagen. Onnodig te zeggen dat Lando een heel speciale plek in onze harten innam. Hij was het paard van mijn leven. Laten degenen die van hem hielden hem nog even in gedachten houden’, schrijft eigenaar Frédéric Neyrat op de facebook pagina van Béligneux.