Heartbreaker is het KWPN Paard van het Jaar 2015

Heartbreaker is het KWPN Paard van het Jaar 2015
Gisterenavond was de onthulling van het KWPN Paard van het Jaar 2015. Dit jaar is de verkiezing anders dan andere jaren en worden er aparte Paard van het Jaar-verkiezingen gehouden voor de rijpaarden, de tuigpaarden en het Gelders paard. Voor het Rijpaard van het Jaar waren 7 paarden genomineerd: SFN Zenith N.O.P., Heartbreaker, Kannan, Admara II, Glocks’s Johnson TN N.O.P., Glock’s Undercover N.O.P. en Valegro.
Gisterenavond werd bekend wie de Nimmerdor Trofee mee naar huis mocht nemen en dat was de preferente KWPN-hengst Heartbreaker, die de titel KWPN Paard van het Jaar dankt aan de invloed die hij heeft op de mondiale springpaardenfokkerij.

Als jong paard was deze zoon van Nimmerdor al opvallend gretig, met een superinstellingen een hoge mate van voorzichtigheid. Hij bracht het onder het zadel van Peter Geerink tot het hoogste nivo in de sport. Als geen ander drukt Heartbreaker zijn stempel op zijn nakomelingen. Zijn springaanleg, reflexen, instelling en voorzichtigheid die hij zelf telkens liet zien in de springring kenmerken zijn kinderen. In 2005 werd hem daarom al het keurpredicaat toegekend, vier jaar later werd hij preferent.

Zijn negen goedgekeurde zonen en 14 goedgekeurde kleinzonen onderstrepen zijn invloed op de Nederlandse springpaardenfokkerij. Maar niet alleen in de mannelijke lijn heeft Heartbreaker zijn stempel gedrukt. Een groot percentage van zijn dochters draagt het predicaat ster, keur, elite of sport.

Momenteel staat Heartbreaker zesde op de WBFSH-ranking voor springhengsten, zijn kleinzoon Cornet Obolensky staat zelfs op plaats drie. Wanneer ook punten te verdienen zouden zijn voor grootvader- of overgrootvaderschap zou hij op deze ranking tot ongekende hoogte stijgen.

Het beste springpaard van 2015 is namelijk zijn kleinzoon Hello Sanctos. Die afgelopen jaar onder Scott Brash de prestigieuze Rolex Grand Slam – door winst te behalen in Geneve, Aken en Spruce Meadows – op zijn naam schreef. Maar ook bij de nummer twee op de ranking, Admara 2 vloeit via vader Padinus  Heartbreaker-bloed door de aderen. En datzelfde geldt voor Cornet d’Amour, die op deze ranking als negende staat genoteerd. Meest opvallende rechtstreekse zoon van Heartbreaker is Romanov, die onder Bertram Allen het afgelopen jaar maar liefst drie grote prijzen en een wereldbekerwedstrijd op zijn naam schreef.

Zijn invloed op de mondiale springtop is dan ook nog steeds groot, en dat terwijl Heartbreaker zelf dit jaar al 27 hoopt te worden. En er komen er nog steeds aan, dat kunnen we zien aan de goede resultaten van zijn klein- en achterkleinzonen op het Wereldkampioenschap voor jonge springpaarden. Werd zijn kleinzoon Earley in 2014 al wereldkampioen bij de vijfjarigen. In 2015 deed hij dat nog eens over en wist hij ook de kampioenstitel bij de zesjarigen voor zich op te eisen. Maar ook de kampioen van de vijfjarigen was zijn kleinzoon. En dat gold ook voor de nummer vier bij de zevenjarigen: Harley VDL zoon Davidson, die bovendien even daarvoor in Nederland al winnaar was van de Isah Cup voor zevenjarige springpaarden.

Redenen te over om Heartbreaker uit te roepen tot KWPN rijpaard van het Jaar 2015, een oeuvre-prijs voor de wijze waarop Heartbreaker met zijn prestaties in de fokkerij het KWPN naam en faam heeft gebracht. De Nimmerdor Trofee – genoemd naar zijn legendarische vader – gaat dit jaar dus naar zijn zoon Heartbreaker: 27 jaar oud maar nog zo fit als een jong paard, getuige zijn energieke verschijning in de Brabanthallen.