Dynamiek op merrie- en veulenprijskamp van BWP Zuid Oost Vlaanderen

Dynamiek op merrie- en veulenprijskamp van BWP Zuid Oost Vlaanderen
De eerste stap was een succesvolle wedstrijd vrijspringen. De merrieprijskamp en het open veulenkampioenschap van BWP Zuid Oost-Vlaanderen bevestigden het nieuwe elan ontstaan door de fusie van de gewesten Oudenaarde en Sint Lievens Houtem. Het groter draagvlak en de schaalvergroting creëerden een nieuwe dynamiek op de ruime Polbroek-terreinen te Sint Lievens Houtem waar het gemeentebestuur mede haar schouders onder zette.

Fata Morgana en Marquise de Brandegem dagtoppers bij de merries

Dagkampioene bij de oudere merries werd Fata Morgana van de familie Veldeman uit Oudegem. De Querlybet dochter Fata Morgana heeft zich ontwikkeld tot een echte kaliber merrie met  rijke partijen. Zij voerde eerst het knappe podium aan bij de oudere en werd later gelauwerd als dagkampioene. Jewel vd Waterhoek (v. Toulon) was de beste bij de vijf- en zesjarigen. Een pittig duel ontspon zich bij de vierjarigen. De fraai gemodelleerde en ondanks haar zeer rijke conditie prima bewegende Luna van Papinglo (v. Equistro) van de familie Veldeman won voor de atletische La Vie vh Veldhof (v. Cardento) van Yves Lippens.

Veel kwaliteit in de breedte was er in een zeer sterk bezette reeks driejarigen. Reekswinnares en later ook jeugdkampioene werd de knappe over veel flankdiepte beschikkende Kannan dochter Marquise de Brandegem van Peter De Brabandere.

Na twee tweede plaatsen bezorgde de tweejarige Nazaine vd Axelhoeve Yves Lippens een reeksoverwinning. De Emerald dochter heeft kaliber en wordt beslist een grote cilinder. De Richebourg dochter Opaline de Brandegem werd door de jury als beste vrouwelijke jaarling gekroond. Oravi Ter Elzen (v. Starpower) won het pleit bij de mannelijke jaarlingen.

Companiero en Comme Il Faut leveren de kampioenveulens

Een mooi aantal veulens streed voor de kampioenstitels op het open Vlaams Veulenkampioenschap. Opvallend was de numeriek sterke vertegenwoordiging van nakomelingen van hengsten gekeurd in andere stamboeken. Dat vertaalde zich ook in de kampioenstitels. Zowel bij de hengst- als bij de merrieveulens leverde een hengst gekeurd in een vreemd stamboek de kampioen.

Bij de mannelijke veulens kwamen vijf kandidaten terug voor de finale ronde. Het oudste veulen Pavie de Brandegem (v. Companiero) door Peter De Brabandere gefokte uit een Carolus II merrie kwam als eerste binnen en pakte meteen groots uit. Pavie bleef ongenaakbaar op plaats een. De reeks merrieveulens was kwalitatief en kwantitatief zeer sterk bezet. Tussen de negen finalisten ontstond een spannende strijd. De in de selectieronde al imponerend bewegende Pretty Princess vd Korteweg (v. Comme Il Faut) wist zich bij de beslissende eindronde nog op te waarderen. Zij kreeg het kampioenslint tot grote vreugde van haar fokker Filip Vervaeke.

_JL_1315 web _JL_1633 web _JL_2247 web