Codex One levert de kampioen van de KWPN keuring

Codex One levert de kampioen van de KWPN keuring
Het voorjaarsonderzoek bij het KWPN heeft 15 goedgekeurde hengsten opgeleverd, waarvan er negen meer dan 80 punten scoorden. Met 84,5 punten toonde de Codex One-zoon I Am Codex zich het meest complete springpaard.

De hengstenkeuringscommissie had meerdere redenen om tevreden te zijn vandaag. Met 15 ingeschreven hengsten is er kwantitatief goed gescoord en ook kwalitatief gezien mag er het nodige van deze nieuwe jaargang verwacht worden. Ook het gegeven dat de hengsten zowel qua type, springkwaliteiten als pedigree heel gevarieerd zijn, draagt positief bij aan het goede gevoel vandaag. “We zijn begonnen met 32 hengsten en hebben er in de loop van het onderzoek zeven kunnen doorverwijzen naar een later onderzoek. Vandaag hebben we 15 hengsten ingeschreven en aanstaande maandag kan daar nog een 16e bij komen, de Clearway-zoon Chapeau TN die op vrijwillige basis aan het 21-dagenonderzoek deelneemt”, vertelt voorzitter Cor Loeffen, die samen met Hester Klompmaker en Wout-Jan van der Schans de hengstenkeuringscommissie vormt.

Springkanon I Am Codex (Codex One uit Capitola Z v.Calvaro Z) van fokker Tinus van der Bruggen uit Goirle kreeg de mooiste cijferlijst. Met louter 8-en en vooral 8,5-en kwam deze interessant gefokte hengst uit op 84,5 punten. “Qua type zou deze hengst wat aansprekender mogen zijn en wat meer hengstuitstraling mogen hebben, maar bij het springen is hij keer op keer positief opgevallen. Hij springt met veel afdruk en reflexen en laat zich daarbij goed rijden.” Met de rijdbaarheid zit het bij het nieuw-gekeurde gezelschap sowieso wel goed, voor dit onderdeel werden meerdere malen negens uitgedeeld. “Dit jaar hebben we voor het eerst voor de rijdbaarheid en instelling aparte cijfers toegekend. Qua instelling zat er weinig variatie in, omdat dat onderdeel duidelijk bepalend is voor het wel of niet voortzetten van een onderzoek dus de paarden die daar niet goed voor scoorden zijn al naar huis. De rijdbaarheid is bij de goedgekeurde hengsten een sterk onderdeel en dat is een goede ontwikkeling.”

Van diverse bekende Grand Prix-hengsten zijn zonen goedgekeurd, zoals van Glock’s London, Bubalu VDL en Berlin. “Het is mooi dat veel hengsten afstammen van vaders die zelf in de grote sport hebben gepresteerd. Daarnaast zijn ook de jonge vaderdieren goed vertegenwoordigd, zo hebben we zonen uit de eerste jaargangen van El Salvador en Etoulon VDL kunnen inschrijven. Ook de moederlijnen konden we bij vrijwel alle hengsten in positieve zin meenemen in onze beoordeling, waarmee deze hengsten echt van waarde kunnen gaan zijn voor de fokkerij”, aldus Cor Loeffen.
De volledige rapportages van de hengsten vindt u in de KWPN Hengstendatabase.

Verkorte rapporten goedgekeurde springhengsten

Mediaguide ingeschreven hengsten

Snelle uitslagen:
Ice Breaker E.B. (Action Breaker x Quite Easy) van H. ter Harmsel, G. en L.F.O. ter Harmsel en Spring- en handelstal Geerink: 82 ptn.
Il Est Balou (Balou du Rouet x Quasimodo Z) van Albert Zoer Jr.: 82 ptn.
It’s Possible SRK (Berlin x Quidam de Revel) van Stal Renken Klijndijk: 82 ptn.
Inspiration VDL (Bubalu VDL x Quidam de Revel) van VDL Stud: 78,5 ptn.
I Am London Apple (Carembar de Muze x Contendro I) van N. van Maaswaal: 79 ptn.
I Am Codex (Codex One x Calvaro Z) van M. van der Bruggen: 84,5 ptn.
Ibolensky (Cornet Obolensky x Contender) van N.M.H.M. Wouters vd Oudenweijer: 83 ptn.
Irvington VDL (Dallas VDL x Quick Star) van VDL Stud: 79 ptn.
Impressive VDL (Douglas x Contender) van VDL Stud: 82,5 ptn.
Invictus (El Salvador x Nabab de RĂŞve) van R. Bril en Th.H.W. ten Brinke: 79 ptn.
Insider VDL (Etoulon VDL x Corland) van VDL Stud: 82,5 ptn.
Inaico VDL (Indoctro x Baloubet du Rouet) van VDL Stud: 83,5 ptn.
Incanto VDL (Kannan x Indoctro) van VDL Stud: 76 ptn.
Innocent (Zambesi x Calvados) van H. van der Scheer en E. Schep: 77,5 ptn.
Hotspot (Hors la Loi II x Nabab de RĂŞve) van J.M. van Uytert en Comb. Aaldering/Swelheim: 80,5 ptn.