Veelzijdige stage voor seniorcombinaties eventing

Veelzijdige stage voor seniorcombinaties eventing
De nationale eventingcoach van de seniorcombinaties, Marc Rigouts, heeft dit voorjaar uitgebreid de tijd genomen om verschillende jumping- en dressuurstages te organiseren. Concreet werden reeds vier  jumpingstages georganiseerd met Dirk Demeersman, de nationale coach voor de jumpingruiters seniors, evenals één dressuurstage met het Duitse FEI-jurylid Christoph Hess.

1429194730-N4Op maandag 13 april zetten de eventingruiters op Stal Hulsterlo in Meerdonk hun springtraining met Dirk Demeersman verder. Verder kregen ze een dressuurtraining van de gerenommeerde internationale dressuurtrainer Jan Nivelle, van wie ze vorig jaar reeds een training hebben gekregen.  Tijdens deze tweede training nam de in Duitsland wonende Belgische toptrainer ruim de tijd om elke combinatie proefgericht met veel oog voor detail technische zaken bij te brengen. Bovendien maakte hij een evaluatie van de werkpunten van de vorige training. De ruiters reden na hun opwarming een dressuurproef op 3*-niveau, waarna Jan elke oefening van de proef analyseerde. Bij deze analyse werden de ruiters heel sterk betrokken zodat ze ook zelfstandig hun proeven kunnen analyseren. Na de analyse kregen bepaalde oefeningen extra aandacht en de ruiters hebben voldoende huiswerk gekregen om met hun eigen trainer mee aan de slag te gaan.

1429194727-N2Dirk Demeersman speelde heel kort op de bal tijdens de springtrainingen. Ook deze ruiters sprongen een parcours en kregen voor  en na de nodige tips van de nationale jumpingcoach. Nu en dan nam Dirk zelf de teugels over om zo nog beter specifieke moeilijkheden te kunnen aanpakken.

Tijdens deze trainingsdag was er eveneens interesse van Bloso-topsportverantwoordelijken. Zo tekende Lies Ketels, dossierbeheerder paardensport Bloso afdeling topsport, present. Ook Kristof Huts, domeinexpert sportbiomechanica en bewegingsanalyse, was erbij. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om met de ruiters dieper in te gaan op de bewegingsleer van de paardensport. Sommige ruiters kregen enkele testen voorgeschoteld die ze na de feedback van Kristof meteen in de praktijk konden omzetten. Tot slot kregen ze een reeks oefeningen mee naar huis om te werken aan onder andere rompstabiliteit en bewegingsmogelijkheden.

1429194729-N3We zijn ervan overtuigd dat de repetitieve dressuur- en springtrainingen in combinatie met de overige extra ondersteuning zoals de diergeneeskundige en conditionele begeleiding, zullen bijdragen tot een succesvolle internationale wedstrijdcampagne.