PETA dient klacht in tegen Rath en Gal

PETA dient klacht in tegen Rath en Gal
Het Europees Kampioenschap dressuur in Aken gaat mogelijk juridische gevolgen hebben. De Duitse afdeling van activistische organisatie PETA wil tegen twee ruiters een klacht indienen.

Edmund Haferkamp van PETA Duitsland wil een klacht indienen tegen Matthias Alexander Rath en de verantwoordelijken omtrent Totilas (v. Gribaldi). De reden voor de klacht is het bot-oedeem dat bij de hengst werd vastgesteld na zijn Grand Prix-proef. Haferkamp: “Het was bij iedereen bekend en toch is Totilas geschikt bevonden voor competitie.” PETA wilt de verantwoordelijken en de ruiter van Totilas laten berechten voor het verwaarlozen van het dierenwelzijn.

Ook Edward Gal ontkomt niet aan de tronie van PETA. Gal werd zaterdag uitgebeld tijdens de Grand Prix Special toen zijn paard Undercover (v. Ferro) bloed in de mond had. Voor PETA is dit een teken van stress voor en tijdens de wedstrijd. Ook spreekt Haferkamp negatief over de trainingsmethoden van zowel Rath als Gal. “Beide paarden worden door middel van hyperflexie getraind.”

Het is niet de eerste keer dat PETA zich bemoeit met de dressuursport. De organisatie heeft de reputatie om bekende namen negatief in het nieuws te brengen, om op die manier aandacht te genereren. In 2012 dienden zij een klacht in tegen Matthias Alexander Rath, toen hij volgens de door Sjef Janssen gehanteerde methode trainde met Totilas. De rechtbank besloot destijds om alle aanklachten te laten vallen en de klacht van PETA nietig te verklaren, omdat er geen enkel bewijs was van dierenmishandeling. Janssen meldde toen: “PETA wordt zelfs door de grootste tegenstanders van trainingsprogramma’s in de paardenwereld niet serieus genomen. Deze mensen hebben niets te maken met professionele paardensport, daar hebben ze geen enkel verstand van.”