Geen Adelinde Cornelissen op het Nederlands kampioenschap

Geen Adelinde Cornelissen op het Nederlands kampioenschap
Van 30 juli tot en met 3 augustus vormt voor het derde jaar op rij het dressuurstadion in het Haarlemmermeerse Bos het decor van de Nederlandse Kampioenschappen dressuur voor Junioren, Young Riders en Senioren. Ook de Para Dressuurruiters rijden er hun Nederlandse Kampioenschappen en in de Lichte Tour en de klasse ZZ-Zwaar worden KNHS-titels verdeeld.

 

Het NK Dressuur begint op woensdag 30 juli met voorrondes; alle finales van de Nederlandse Kampioenschappen worden verreden op zondag 3 augustus. De finales van de KNHS Kampioenschappen worden op vrijdagavond 1 augustus (ZZ-Zwaar) en zaterdagavond 2 augustus (Lichte Tour) verreden.

 

Nieuwe opzet van NK Senioren

Het NK Dressuur Senioren krijgt een nieuwe opzet. Dit jaar tellen alleen de Grand Prix en de Kür op Muziek mee voor het Nederlands Kampioenschap. Ook is dit NK het laatste observatiemoment voor bondscoach Wim Ernes in aanloop naar het wereldkampioenschap. Op zondag 3 augustus wordt bekend gemaakt welk dressuurteam afgevaardigd wordt naar de wereldkampioenschappen die van 23 augustus tot en met 7 september in het Franse Normandië worden verreden.

Van de negentien combinaties die in de Grand Prix aan de start verschijnen, mogen de twaalf beste combinaties de Kür op Muziek rijden; aan de Grand Prix Spécial doen de overige ruiters en amazones mee. Ook de deelnemers die meerdere paarden meebrengen, komen na de Grand Prix met hun tweede (of eventueel derde) paard op de startlijst van de Spécial.

De Grand Prix is op vrijdag 1 augustus, de Grand Prix Spécial is op zaterdag 2 augustus en de Kür op Muziek is op zondag 3 augustus. "Er is eind vorig jaar voor deze opzet gekozen omdat de paarden richting het Wereldkampioenschap in Frankrijk veel proeven moeten lopen", legt bondscoach Wim Ernes de beslissing van de KNHS uit. Na het Nederlands Kampioenschap in Hoofddorp wordt de balans opgemaakt van de nieuwe opzet.  "Mijn persoonlijke inschatting is dat deze wijziging de komende jaren zo blijft", aldus Ernes. "Ook de ruiters vinden dit een betere formule. Op deze manier is het een minder zware belasting voor de paarden.” Juist dit jaar wordt de verandering doorgevoerd, omdat het programma in aanloop naar de Wereldruiterspelen pittig is.

 

Deelnemers Senioren

Aan de start van het Nederlands Kampioenschap verschijnen in ieder geval Edward Gal (Harskamp) met Glock's Undercover N.O.P. en Glock's Voice, Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) met Kingsley Siro N.O.P., Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Glock's Johnson TN en Glock's Flirt en de aan een sterke opmars bezig zijnde Diederik van Silfhout (Lunteren) met Arlando NH N.O.P. In totaal gaan 19 combinaties op vrijdag 1 augustus vanaf 16.00 uur strijden voor een startplaats op zondag in de Kür. De resultaten van de Grand Prix en de Kür bij elkaar opgeteld leveren de uitslag op van het Nederlands Kampioenschap. In overleg met teamveterinair Jan Greve en bondscoach Wim Ernes is besloten om Jerich Parzival N.O.P. met Adelinde Cornelissen niet van start te laten gaan tijdens het NK. Na evaluatie van de internationale wedstrijd in Aken is besloten om Parzival een week langer rust te geven in de aanloop naar het WK.

 

 

Bekendmaking teams WK

Op zondag 3 augustus wordt om 16.30 uur tijdens de persconferentie na afloop van het NK Dressuur (Zware Tour) door bondscoaches Wim Ernes en Joyce Heuitink bekend gemaakt welke dressuurruiters Nederland vertegenwoordigen tijdens de Wereldruiterspelen, van 23 augustus tot en met 7 september in het Franse Normandië. De Dressuur en Para Dressuur worden tijdens deze kampioenschappen verreden van 25 tot en met 29 augustus.