Eerste titel voor Diederik van Silfhout

Hoewel hij al veel jaren meerijdt won Diederik van Silhout gisteren zijn eerste KNHS titel. En wel een heel bijzondere. Met toptalent Bonzanjo reed hij pas zijn tweede Grand Prix en vandaag zijn eerste Grand Prix Kür. “Ik ben hier uiteraard bijzonder blij mee”, lacht de nuchtere ruiter uit Lunteren die het KNHS Indoorkampioenschap Zware Tour op zijn naam schreef. In de Lichte Tour was Dinja van Liere (Goes) de beste.

“Dit is echt mijn eerste titel”, bevestigd Diederik van Silfhout (26), die al een lange loopbaan in de dressuursport heeft. “Ik was na de proef vandaag echt blij en opgelucht. Bonzanjo liep pas zijn eerste Kür op Muziek in de Grand Prix en die hadden we nog niet eens geoefend. Ik ben super blij hoe Bonzanjo zich gedroeg. Het is toch een drukke hal en hij heeft nog niet vaak in zo’n accommodatie gelopen. Hij heeft twee dagen top gepresteerd. Bonzanjo is een groot talent. Hij doet alles zo gemakkelijk. Ik geef hem dit jaar de tijd om zich verder te ontwikkelen.”

Bonzanjo is een zoon van de hengst Jazz en is een volle broer van Glock’s Tango waar Hans Peter Minderhoud jarenlang meer op het hoogste niveau presteerde. “We hebben Bonzanjo in gezamenlijk eigendom met Nol en Jeanette Gerritsen van De Dalhoeve.”

Marlies van Baalen reed de door haar familie zelf gefokte Zigeuner DVB naar het zilver. “Vorig jaar won ik de titel met Miciano, dit keer tweede. Heel mooi”, lacht de amazone uit Brakel. “Ik merkte dat Zigeuner DVB vandaag wat moe was. Over mijn Grand Prix gisteren was ik heel tevreden.”

Juryvoorzitter Eddy de Wolff van Westerode kijkt tevreden terug op het KNHS Indoorkampioenschap zware tour. “Diederik rijdt heel netjes en Bonzanjo is een paard met veel kwaliteit, goed bergop en een hele goede piaffe/passage. Marlies reed een hele goede foutloze Kür op Muziek, maar haar paard heeft net wat minder uitstraling dan Bonzanjo.”

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap Zware Tour

  1. Diederik van Silfhout (Lunteren), Bonzanjo (v.Jazz), 74,954

  2. Marlies van Baalen (Brakel), Zigeurner DVB (v.Gribaldi), 72,614

  3. Marjan van der Jagt (Spier), Radetsky (v.Houston), 70,888

  4. Johan Rockx (Essen), Verdi de la Fazenda (v.Florett As), 69,171

  5. Kirsten Beckers (’s Gravendeel), Broere Westpoint (v.Jazz), 68,990


Dinja van Liere en Capri Sonne maken favorietenrol waar

De kwaliteit was hoog in het Lichte Tour kampioenschap. De winnaar was bij voorbaat al bekend. Dinja van Liere (Goes) en Duval´s Capri Sonne jr. maakten hun favorieten rol met een prachtige Kür dan ook helemaal waar. Mieke van der Putten zorgde voor een goed Glock weekend door met fantastisch bewegende Federleicht tweede te worden. Brons ging naar Jonna Schelstraete en Cupido.

“Dit is de derde titel op rij voor Capri Sonne”, aldus een gelukkige Dinja van Liere. “Vorig jaar ZZ-licht indoor, ZZ-zwaar buiten en nu Lichte Tour. De laatste tijd hebben we eigenlijk alles gewonnen. Nu doen we het even rustig aan. De Zware Tour is de volgende stap.”

De score van 79,667 zegt genoeg over het niveau van de finaleproef van de kampioenen. “Toch waren er nog een paar dingetjes die niet helemaal goed gingen, hoor. Maar ik ben super tevreden”, besluit Dinja van Liere, lid van het Rabo Talententeam.

“Van tevoren stond wel vast dat Dinja zou winnen, dus ik ben heel blij met de tweede plaats”, glimlacht Marieke van der Putten. De stalamazone van Hans Peter Minderhoud en Edward Gal rijdt Glock’s Federleicht nu driekwart jaar. “Ze is van de familie Glock en kwam vorig jaar gelijk met Flirt bij ons op stal. Federleicht is een heel lieve, werkwillige merrie waar je wel vriendinnetjes mee moet worden. Voorlopig blijf ik haar rijden richting Grand Prix.” Een goed weekend derhalve voor het Glock’s Performance Performance Center na de derde plaats van Edward Gal met Glock’s Voice gisteren in de wereldbekerwedstrijd in Gothenburg.

Wat goed is komt snel gaat ook op voor Jonna Schelstraete en de pas achtjarige Cupido, die als derde eindigden. “In september waren we nog ZZ-licht kampioen op de Hippiade. Sinds oktober rijden we in de lichte tour. Het moet allemaal nog wat meer bevestigd worden, maar ik ben met dit resultaat wel heel tevreden en heel blij.”

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap Lichte Tour

  1. Dinja van Liere (Goes), Duval’s Capri Sonne jr. (v.Rhodium), 78,014

  2. Marieke van der Putten (Apeldoorn), Glock’s Federleicht (v.Fürst Piccolo), 75,409

  3. Jonna Schelstraete-van den Ham (Gemonde), Cupido (v.Tuschinksi), 73,046

  4. Kristen Beckers (‘s Gravendeel), Broere Bristol (v.Jazz), 71,428

  5. Diederik van Silfhout (Lunteren), Zep (v.OO Seven), 69,680


Theo Hanzon Indoorkampioen ZZ-zwaar

Met een foutloze en expressieve Kür op Muziek, die beloond werd met 76,708 procent, veroverde Theo Hanzon (Schijndel) met de merrie Helena vh Goorhof de KNHS Indoor titel in de klasse ZZ. Dinja van Liere en Hexagon’s Denzel wisten hun voorsprong niet vast te houden. Ze werden derde met Mara de Vries en Cuvanck PP op de derde plaats.

Kampioen Theo Hanzon stond na de eerste proef tweede en maakte in de Kür zijn achterstand op Dinja van Liere meer dan goed. “Ik reed een foutloze Kür. Vandaag moest het gebeuren en Helena vh Goorhof luisterde en stond perfect onder controle. Alle belangrijke oefeningen in de proef gingen goed. Ik reed de Kür waarmee ik met Zhivago ale eens reserve-kampioen werd in het ZZ-zwaar. Deze muziek past Helena ook heel goed. Het zijn dezelfde type paarden.”

Voor de tweede plaats gisteren heeft Theo een verklaring. “Ik kreeg teveel verzet in de pirouette. Ik wilde vooruit rijden, maar toen zag ik zelfs een achterbeen voorbij komen.”

Hanzon rijdt de chique merrie Helena vh Goorhof nu een jaar. “Ik heb ZZ-zwaar gereden deze winter, omdat de galopseries nog niet helemaal bevestigd waren. Die zitten er nu wel op. Ze krijgt nu even rust en dan gaan we ons richten op de selecties in de Lichte Tour voor het kampioenschap komende zomer.”

Hanzon looft zijn merrie. “Helena vh Goorhof is heel sensibel en doet in de ring enorm haar best. Ze is fijn te rijden. Ik rijd haar voor Wim Sneijers van Stoeterij het Goorhof in Retie. We hebben afgesproken dat ik haar drie jaar mag rijden. Het doel is de Grand Prix.”

“Dit is weer wat ik verwacht had”, zegt een lachende Dinja van Liere met de zilveren medaille om haar nek. “Denzel liep vandaag pas zijn eerste Kür op Muziek en daar zaten nog wat foutjes in ook. De overwinning gisteren was gewoon boven verwachting.”

Blijdschap was er bij Mara de Vries die met Cuvanck PP het brons veroverde.

Uitslag KNHS Indoorkampioenschap ZZ-zwaar

  1. Theo Hanzon (Schijndel), Helena vh Goorhof (v.Gribaldi), 73,209

  2. Dinja van Liere (Goes), Hexagon’s Denzel (v.Hexagon’s Zidane), 70,367

  3. Mara de Vries (Poederoijen), Cuvank PP (v.Downtown), 69,759

  4. Kirsten Brouwer (Zegveld), Charmingmood (v.Winningmood), 68,039

  5. Geert Jan Raateland (’s Gravenzande), Crespo RDH (v.Vivaldi), 67,671